V národnom tíme Slovenska to vrie, hádzanári Prešova sa vzdali reprezentácie

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 13:01 • 2 min
V národnom tíme Slovenska to vrie, hádzanári Prešova sa vzdali reprezentácie

BRATISLAVA - Hrozby sa naplnili a reprezentácia hádzanárov Slovenska je bez hráčov Tatrana Prešov. Jeho majiteľ Miloslav Chmeliar totiž po rozhodnutí športovo-technickej komisie Slovenského zväzu hádzanej (SZH), ktorá zamietla prešovskú námietku proti porušeniu pravidiel v rozstrele zo značky 7 m hodu vo finále Slovenského pohára mužov v Košiciach proti MŠK Považská Bystrica, oznámil reprezentantom z kádra Tatrana, aby si upravili svoj vzťah so SZH, pretože už im prestane vyplácať mzdu počas reprezentačných akcií.

slovakia

left justify in out

Na zraze mužského národného tímu SR v Bratislave pred tohtotýždňovými duelmi kvalifikácie ME proti Taliansku (v stredu 10. 4. vo Faenze a v nedeľu 14.4. v Považskej Bystrici) Prešovčania chýbajú, lebo sa na základe týchto okolností zriekli reprezentačného dresu, na čo zareagovalo vedenie SZH nasledujúcim stanoviskom:

 

"Slovenský zväz hádzanej rešpektuje Tatran Prešov ako aj všetky slovenské kluby, veď oni samotné tvoria SZH. Váži si účinkovanie Tatrana v Slovnaft handball extralige a tešia ho jeho úspechy na medzinárodnom poli, či už v Lige majstrov alebo v nadnárodnej SEHA lige. Postup jeho vedenia v uplynulých dňoch nás však veľmi mrzí. Poškodzuje dobré meno slovenskej hádzanej v celej Európe a ohrozuje účinkovanie národného tímu v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2020 ako aj prípravu tímu na domáci európsky šampionát, ktorý budeme hostiť spoločne s Maďarskom v roku 2022. Hráči prešovského Tatrana a reprezentanti Slovenska boli nútení vzdať sa reprezentácie, keď im vedenie klubu oznámilo, že počas reprezentačných zrazov im nebude vyplácaná mzda v klube a v prípade zranenia na reprezentačnej akcii ich Tatran nebude vyplácať počas celej doby liečenia. Na jednej strane síce vedenie deklaruje, že nikomu nebráni, aby do reprezentácie išiel, na druhej strane však ekonomickým tlakom reprezentovať hráčom bráni. Podotýkame však, že len tým slovenským, zahraniční hráči takúto podmienku nemajú a môžu bez strachu reprezentovať vlastnú krajinu. Konkrétne Česko, Chorvátsko a Slovinsko, čo je paradoxne tým slovenským znemožnené. Urobili tak tesne pred dvoma zápasmi 7. kvalifikačnej skupiny o postup na ME 2020 proti Taliansku. Z 28-člennej širšej nominácie, ktorú musí SZH nahlásiť pred každým kvalifikačným dvojzápasom na EHF, nemôže tréner Heine Jensen počítať okrem piatich Prešovčanov ani so zranenými Hlinkom, Michalkom, Cigáňom a Balážom. Miesto toho, aby Slovensko nastúpilo v dvojzápase proti Taliansku v plnej sile a získalo 4 body, musia jeho tréneri riešiť nepríjemné problémy s nomináciou. Navyše prvoradá úloha SZH ako aj trénera reprezentácie je pripraviť národný tím na domáci európsky šampionát v roku 2022. Pri takomto prístupe vedenia najúspešnejšieho mužského slovenského tímu sa však koncepčne pracovať nedá. Vzniknutá situácia nás veľmi mrzí. Je veľmi smutné, že na všetko doplatila reprezentácia Slovenska a reprezentanti Tatrana Prešov. Reprezentovať svoju krajinu je totiž najvyšší cieľ každého jedného hráča. Či s Prešovčanmi alebo bez nich, urobíme všetko preto, aby sme našu krajinu v súbojoch o postup na ME 2020 reprezentovali dôstojne a urobili všetko preto, aby sme sa na európsky šampionát prebojovali. Chceli by sme tak požiadať všetkých fanúšikov, aby spojili svoje sily a prišli nás povzbudiť už na najbližší kvalifikačný zápas do Považskej Bystrice, kde 14. apríla o 17.00 h privítame Taliansko. Žiaľ, bez hráčov úradujúceho majstra Slovenska."

Pre úplnosť, v Jensenovej nominácii na Taliansko figurovalo z Tatrana Prešov kvinteto: Martin Straňovský, Oliver Rábek, Lukáš Urban, Dominik Krok a Tomáš Rečičár.

Šéf prešovského klubu navyše okrem takpovediac pritlačenia hráčov k múru dal na vedomie generálnemu manažérovi Tatrana Miroslavovi Benickému, že žiadna akcia organizovaná SZH sa v Tatran handball aréne neuskutoční. Domovský stánok úradujúceho slovenského majstra mal byť 12. júna dejiskom ďalšieho domáceho kvalifikačného duelu proti Maďarsku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies