Od škorice po chilli papričky: Najšialenejšie internetové výzvy všetkých čias. Aké škody naozaj napáchali?

NETKY.SK • 3 Marec 2024, 15:05 • 2 min
Od škorice po chilli papričky: Najšialenejšie internetové výzvy všetkých čias. Aké škody naozaj napáchali?

Internetové výzvy sú fenomén, ktorý ukazuje, ako ľudia reagujú na trendy, vplyvy a sociálne tlaky. Niektoré z nich sú zábavné a prospešné, iné sú hlúpe a škodlivé. V tomto článku si predstavíme niektoré z najšialenejších internetových výziev všetkých čias, ktoré sa stali virálnymi.

slovakia

left justify in out

Internet je plný zábavných, zaujímavých, ale aj nebezpečných výziev, ktoré lákajú ľudí k tomu, aby sa zapojili a zdieľali svoje výsledky na sociálnych sieťach. Niektoré z nich sú neškodné a majú za cieľ podporiť dobrú vec, iné sú založené na humoru alebo zvedavosti, a ďalšie sú skutočne šialené a riskantné. V tomto článku si predstavíme niektoré z najšialenejších internetových výziev všetkých čias, ktoré sa stali virálnymi fenoménmi.

Ice Bucket Challenge

Táto výzva spočívala v tom, že sa ľudia polievali vedrom ľadovej vody a vyzývali ďalších, aby urobili to isté alebo darovali peniaze na výskum amyotrofickej laterálnej sklerózy (ALS), nevyliečiteľnej nervovej choroby. Táto výzva sa rozšírila po celom svete v roku 2014 a zapojilo sa do nej viac ako 17 miliónov ľudí, vrátane celebrít, politikov a športovcov. Vďaka tomu sa podarilo zozbierať viac ako 200 miliónov dolárov na boj proti ALS. 

Tide Pod Challenge

Táto výzva bola jednou z najnebezpečnejších a najhlúpejších, ktoré kedy vznikli na internete. Spočívala v tom, že sa ľudia snažili zjesť alebo prehryznúť kapsuly s pracím práškom značky Tide Pod, ktoré vyzerajú ako cukríky, ale obsahujú toxické chemikálie. Táto výzva sa stala populárnou v roku 2018, najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí sa inšpirovali memami a videami na YouTube. Táto výzva spôsobila viac ako 10 000 prípadov otravy, z ktorých niektoré boli fatálne. 

Kylie Jenner Lip Challenge

Táto výzva bola inšpirovaná vzhľadom slávnej reality show hviezdy Kylie Jenner, ktorá je známa svojimi plnými perami. Táto výzva spočívala v tom, že sa ľudia snažili napodobniť jej pery tým, že si nasávali pery do pohára alebo fľaše, čím spôsobovali podtlak a opuch. Táto výzva sa stala virálnou v roku 2015 a zapojilo sa do nej mnoho ľudí, ktorí si chceli zlepšiť svoje sebavedomie. Avšak, táto výzva mala za následok množstvo zranení, ako sú modriny, trhliny, krvácanie, infekcie a trvalé poškodenie pier.

Mannequin Challenge

Táto výzva bola jednou z najzábavnejších a najkreatívnejších, ktoré kedy vznikli na internete. Spočívala v tom, že sa skupina ľudí zastavila v rôznych pózach a tvárila sa ako figuríny, zatiaľ čo na pozadí hrala pieseň “Black Beatles” od dua Rae Sremmurd. Táto výzva sa stala virálnou v roku 2016 a zapojilo sa do nej mnoho ľudí, vrátane celebrít, študentov, športovcov a dokonca aj politikov. Táto výzva bola zábavná, originálna a neškodná. 

Bird Box Challenge

Táto výzva bola inšpirovaná filmom “Bird Box” z roku 2018, v ktorom sa postavy musia pohybovať so zaviazanými očami, aby sa vyhli smrteľnému neviditeľnému monštru. Táto výzva spočívala v tom, že sa ľudia snažili robiť rôzne činnosti so zaviazanými očami, ako napríklad chodiť, jazdiť na bicykli, variť alebo dokonca šoférovať. Táto výzva sa stala virálnou v roku 2019 a zapojilo sa do nej mnoho ľudí, ktorí sa chceli cítiť ako hrdinovia filmu. Avšak, táto výzva bola veľmi nebezpečná a spôsobila množstvo nehôd, zranení a dokonca aj smrti. 

Cinnamon Challenge

Táto výzva spočívala v tom, že sa ľudia snažili zjesť lyžicu škorice bez použitia vody. Táto výzva sa stala virálnou v roku 2012 a zapojilo sa do nej mnoho ľudí, ktorí si chceli vyskúšať svoju odolnosť. Avšak, táto výzva bola veľmi nepríjemná a nebezpečná, pretože škorica spôsobovala silné pálenie, dýchanie, kašeľ, zvracanie a dokonca aj poškodenie pľúc.

ALS Pepper Challenge

Táto výzva bola podobná Ice Bucket Challenge, ale namiesto ľadovej vody sa ľudia museli zjesť veľmi chilli papričku a vyzvať ďalších, aby urobili to isté alebo darovali peniaze na výskum amyotrofickej laterálnej sklerózy (ALS), nevyliečiteľnej nervovej choroby. Táto výzva sa rozšírila po celom svete v roku 2018 a zapojilo sa do nej viac ako 4 milióny ľudí, vrátane celebrít, politikov a športovcov. Vďaka tomu sa podarilo zozbierať viac ako 600 tisíc dolárov na boj proti ALS. 

Internetové výzvy sú fenomén, ktorý ukazuje, ako ľudia reagujú na trendy, vplyvy a sociálne tlaky. Niektoré z nich sú zábavné a prospešné, iné sú hlúpe a škodlivé. Dôležité je, aby sme si uvedomovali, čo robíme, prečo to robíme a aké to môže mať dôsledky. Internetové výzvy sú síce lákavé, ale nie vždy stojí za to riskovať svoje zdravie, bezpečnosť a dôstojnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: interez.sk, najmama.aktuality.sk, ipcko.sk. titulná foto: inquirer.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies