V ruskej Arktíde došlo k ďalšej ekologickej havárii, vyhlásený núdzový režim

NETKY.SK • 13 Júl 2020, 12:11 • 2 min
V ruskej Arktíde došlo k ďalšej ekologickej havárii, vyhlásený núdzový režim

Krasnojarsk - V dedine Tuchard na území Krasnojarskeho kraja je vyhlásený núdzový režim v dôsledku úniku leteckého paliva do zeme.

slovakia

left justify in out

Únik paliva

12. júla v ruskom arktickom regióne došlo k ďalšej ekologickej havárii. Stala sa pri dedine Tuchard, ktorá sa nachádza na polostrove Taimyr, neďaleko prístavu Dudinka. Oznámila to ťažobná spoločnosť Nornickel.

 

"V potrubí vo vlastníctve spoločnosti Noriľsktransgaz došlo pri prečerpávaní leteckého paliva k poklesu tlaku," je uvedené vo vyhlásení spoločnosti Nornickel, pod ktorú patrí aj Noriľsktransgaz.

 

img

 

K havárii došlo počas prevodu leteckého paliva z vlečného člna na rieke. Pokles tlaku trval asi 15 minút, uniklo 44,5 tony paliva.

 

"Prečerpávanie paliva bolo pozastavené a prijímajú sa všetky opatrenia," oznámila spoločnosť s tým, že vedie interné vyšetrovanie.

 

Následky nehody rieši viac ako sto záchrancov. Okresný úrad uviedol, že palivo spadlo do jazera, ale únik lokalizovaný, nedochádza k šíreniu znečistenia.

 

img

 

Druhá ekologická havária

To je už druhá veľká ekologická havária v podnikoch Nornickel za posledne mesiace. 29. mája uniklo zo zásobníka tepelnej elektrárne neďaleko mesta Noriľsk asi 21.000 ton ropných produktov.

 

V dôsledku toho boli znečistené rieky Daldykan a Ambarnaja a potok Bezymiannyj, pričom koncentrácia škodlivých látok vo vode prekročila normu desaťtisíce krát. Ropné látky sa dostali aj do ľadovcového jazera Piasino a ohrozené nimi bolo Karské more.

 

Úrady pre nedostatok informácií o nehode začali prijímať opatrenia až 31. mája, keď sa rozsah havárie komentoval už aj na sociálnych sieťach.

 

Najväčšia pokuta za poškodenie životného prostredia

Neskôr ruský federálny úrad pre dohľad nad využívaním nerastného bohatstva (Rosprirodnadzor) uložil spoločnosti Nornickel pokutu vo výške 147,7 miliárd rubľov, teda 1,8 miliárd eur. Toto je najväčšia pokuta za ekologickú škodu v ruskej histórii.

 

img

 

Minister prírodných zdrojov Dmitrij Kobylkin uviedol, že poškodenie vodných zdrojov v Arktíde v dôsledku nehody v zariadení na výrobu niklu v Noriľsku je bezprecedentné a výška škody stanovená Rosprirodnadzorom mu zodpovedá.

 

Nornickel už uviedol, že napadne pokutu, hoci neodmieta nahradiť škodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies