Policajt, ktorý zabil Afroameričana Georgea Floyda, bol prepustený na kauciu

NETKY.SK • 7 Október 2020, 21:17 • 2 min
Policajt, ktorý zabil Afroameričana Georgea Floyda, bol prepustený na kauciu

WASHINGTON - Bývalý americký policajt Derek Chauvin obvinený zo zabitia Afroameričana Georgea Floyda bol v stredu prepustený z väzby na kauciu. Čiastka činila sumu jeden milión amerických dolárov.

slovakia

left justify in out

Nehumánny zásah policajta 

Derek Chauvin (44) v máji v meste Minneapolis v štáte Minnesota bol obvinený z toho, že pri policajnom zásahu usmrtil spútaného Floyda, keď mu približne osem minút kľačal na krku. Floyd sa pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať, a napokon zomrel.

 

Súvisici článok: Nepokoje v Minneapolise sa stupňujú, vláda USA už do mesta povolala aj Národnú gardu

 

Nateraz všetci prepustení

Chauvin, ktorého po udalosti prepustili z policajného zboru, je obvinený z vraždy druhého stupňa. Traja ďalší, medzičasom tiež prepustení policajti sú obvinení z napomáhania a navádzania k vražde druhého stupňa. Súdny proces s obvinenými sa začne v marci 2021.

 

Proces s policajtmi zodpovednými za smrť Floyda sa uskutoční v marci v roku 2021

 

Zásah, z ktorého okolostojaci natočili videozáznam, vyvolal po celých USA v nasledovných dvoch týždňoch protesty proti rasizmu a policajnému násiliu.

 

 

Chauvin sa od konca mája nachádzal vo väzení s maximálnym stupňom stráženia v Oak Park Heights.

 

Chauvin mal problémy so zákonom už predtým 

Dokumenty prokuratúry v prípade štyroch bývalých policajných príslušníkov v Minneapolise obvinených z vraždy Floyda poukazujú na to, že Chauvin sa mal pred zatknutím dopustiť porušenia zákona už v siedmych prípadoch. Malo ísť o násilné držanie krku, hlavy a hornej časti tela, vrátane štyroch prípadov, v ktorých podľa prokurátorov zašiel už priďaleko.

 

img

 

Chauvinov právnik na jeho obhajobu tvrdil, že Floyd bol pozitívny na COVID-19 a že jeho smrť bola výsledkom veľmi vysokej hladiny fentanylu a metamfetamínu v jeho krvi.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies