Poľská vládna koalícia sa otriasa v kríze, ktorú spustil zákon o ochrane zvierat

NETKY.SK • 21 September 2020, 16:47 • 2 min
Poľská vládna koalícia sa otriasa v kríze, ktorú spustil zákon o ochrane zvierat

Poľská vládna koalícia by podľa člena vlády našich severných susedov mala zostať jednotná.

slovakia

left justify in out

Varšava - Myslí si to poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro, líder koaličnej strany Solidárne Poľsko (SP). Tieto slová povedal v pondelok v snahe zmierniť napätie. To by podľa agentúry Reuters mohlo viesť až k rozpadu vlády.

 

Na mimoriadnom rokovaní sa stretlo vedenie najväčšej koaličnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Počas stretnutia sa Ziobro na tlačovej konferencii vyjadril, že takáto koalícia je dobrá. "Som presvedčený, že tento projekt má pred sebou veľkú budúcnosť a môže pre Poľsko urobiť veľa dobrého," podotkol šéf rezortu spravodlivosti.

 

 

Agentúry AP dodala, že člen kabinetu vyzval aj na rokovania medzi stranami koalície. Chce tak prispieť k prekonaniu aktuálnej vládnej krízy. Konflikt sa začal po tom, ako časť poslancov SP v parlamente hlasovala proti vládnym návrhom zákonov.


Napätie v poľskej vládnej koalícii sa vyostruje, odkedy Ziobrova ultrakonzervatívna strana SP požaduje tvrdší postoj proti právam homosexuálov a politike Európskej únie (EÚ) v oblasti zmeny klímy. Strana bývalého premiéra a kandidáta na prezidenta Jaroslava Kaczyńského PiS, ktoré je často médiami označovaná za protieurópsku, sa tu zasadzuje za pragmatickejší postoj smerom EÚ.

 

 

Vedenie strany sa rozhorčilo, keď časť poslancov za SP minulý týždeň v parlamente nepodporila návrh zákona o právach zvierat, ktorý bol napokon prijatý aj hlasmi opozície.


Ziobrova strana okrem toho kritizovala aj plány vlády, ktorá chce úradníkom poskytnúť imunitu pred trestným stíhaním za rozhodnutia prijaté v čase boja proti pandémii. Agentúra Reuters dodala, že Ziobro, ktorý stojí za súdnymi reformami, ktoré kritizuje Európske spoločenstvo, chce s partnermi rokovať.

 

Významný člen vedenia PiS Krzysztof Sobolewski povedal, že hrozí aj vytvorenie menšinovej vlády a neskôr predčasné voľby. Súčasný konflikt pravicovej koalície podľa neho totiž nezapríčinil zákon o ochrane zvierat.

 

 

"Dnes je situácia taká, že neexistuje žiadna koalícia a v rámci PiS budeme diskutovať o tom, čo bude ďalej. V hre sú všetky scenáre," povedal Sobolewski pre verejnoprávne rádio.
 

Koalícia vedená Kaczyńského stranou má v 460-člennej dolnej komore poľského parlamentu 235 kresiel. Bez Ziobra resp. jeho 17 poslancov, by exekutívna moc vo Varšave stratila väčšinu hlasov. Podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky by v predčasných voľbách PiS získala väčšinu, ďalší dvaja partneri by sa do parlamentu nedostali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies