Mladý slovenský umelec: Výstava s názvom 1138 s odkazom pre spoločnosť

NETKY.SK • 25 Apríl 2019, 15:44 • 2 min
Mladý slovenský umelec: Výstava s názvom 1138 s odkazom pre spoločnosť

POPRAD - Igor Hanečák je mladý umelec, ktorý sa venuje rôznym projektom a jedným z nich je aj Arthouse, kde tvorí, venuje sa textilnej tvorbe, a taktiež recykluje kreatívnym spôsobom. Svojou výstavou 1138 chcel priblížiť katastrofu, ktorá sa odohrala v roku 2013 v Bangladéši, kvôli Fast Fashion priemyslu.

slovakia

left justify in out

Prečo názov 1138?

 

V roku 2013 sa v bangladéšskom Rana Plaza zrútila budova továrne, kde pracovali ľudia v oblasti Fast Fashion priemyslu. Tento priemysel sa vyznačuje lacnou pracovnou silou, neľudskými pracovnými podmienkami a hlavne tým, že jeho produkty sú najdostupnejšie a kvantum, ktoré sa ho vyprodukuje je pre planétu viac škodné než prospešné. 

 

img

Bangladéšski ľudia sa zhromažďujú a hľadajú pozostalých a obete po zrútení budovy Rana Plaza, v ktorej sa nachádzalo päť tovární na odevy v Savare, neďaleko Dháky v Bangladéši. Predné svetové módne značky a odborové zväzy oznámili trojročnú dohodu v Paríži, vo štvrtok 29. júna 2017, aby pokračovali v bezpečnostnom programe pre požiarnu bezpečnosť a bezpečnosť budov, ktorý zahŕňa tisíce tovární na odevy v Bangladéši. Zdroj: SITA

 

Továreň fungovala aj napriek zákazom kvôli nelegálnemu poschodiu a narušenej statike. Robotníci a robotníčky tam však boli nútení ísť pod hrozbou straty zamestnania. Po nešťastí, ktoré sa udialo 24. apríla 2013 zahynulo 1138 ľudí. To zapríčinilo vznik celosvetového hnutia Fashion Revolution. Každoročne odvtedy prebieha Fashion Revolution week s rôznymi aktivitami po celom svete.

 

 

Vernisáž bola otvorením popradkého Fashion Revolution weeku, ktorý začal 21.apríla a skončil dnes 25.4.2019.

 

Čo ťa priviedlo k tomu vytvoriť túto inštaláciu?

 

Najskôr sme vymysleli záplaty, ktoré mali symbolizovať to, že aj staré oblečenie sa dá ešte použiť a dokonca aj opraviť. Ľudia totiž často vyhadzujú oblečenie, ktorému nič nie je a je úplne nositeľné. Prvou myšlienkou teda bolo poukázanie na to zlé aj s riešením. Inštalácia 1138 je spojená so zrkadlom, kde sa môžu ľudia fotiť a šíriť tetno odkaz. Inštaláciu budeme mať ohľadom Fast Fashion aj na Pohode.

 

img

 

Koľko plachiet a iného materiálu si spotreboval na prípravu tejto výstavy?

 

Koľko je plachiet to som doteraz nespočítal (smiech). Grafík je však 1138, ako symbol počtu ľudí, ktorí zomreli v továrni Rana Plaza. Grafiky som vytvoril linorytom čo je grafická technika tlače. Na grafiky som použil priemyselnú farbu, aby to bolo čo najviac autentické. V prostredí, kde pracovali títo ľudia používali práve chemické farby, ktoré nám najviac znečisťujú prostredie. 

 

img

 

Pripravuješ ďalšie projekty s takýmto odkazom? 

 

Mám pripravené ďalšie projekty. Chcem spojiť tvorcov a recyklátorov, vytvoriť teda "recyklačný influencing". Rozširovať myšlienku a komunitu v tomto duchu. Zároveň dostávať produkty medzi ľudí, ktorí sa tým vôbec nezaoberajú, no samozrejme nenásilnou formou. Každý má totiž právo si vybrať.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

strike a pose vol.3 alebo opäť sme nazahalali😝📸 po našej VESTOVEJ a KARDIGANOVEJ novinke prichádza KARDIGANOVESTA alebo VESTOKARDIGAN ✌🏼 čo poviete? Zatiaľ vo verzii pre dámy 🤷🏼‍♂️aby si však páni nemysleli, že sa na nich zabudlo tak v procese vývoja a výroby sú aj pánske tielka a kardigany🙂 dostupný vo všetkých našich dizajnoch, na obrázku v dizajne od @zanetaxx #slovakobycajny #novinka #novinecka #kardiganovesta #vestokardigan #tesmesanavzajom #sikovnevecisikovnymludom #holub #vec #ichkrvou #strikeapose #primat #primatme #primatprimat #pavolprekop #nejebemnato #moda #sitenaslovensku #lokalnatradicia #lokalnakvalita #linoryt #bavlna #rucnerobene #slovenskamoda #trencinmestomody #trencin #regiontrencin #trencianskykraj #sitenaslovensku #madeinslovakia P.S. Stále aj tak najdôležitejšie je to, čo na oblečení je. Nie len ono samotné.✌🏼

Príspevok, ktorý zdieľa Primát (@primat.me),

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Včera ste si v rámci Týždňa módnej recyklácie v @arthousepoprad mohli okrem pozretia výstavy 1138 od @arthanetlak vytvoriť taktiež obal na fľašu, koberček, či tašku z recyklovaných textílií. Program si riadia návštevníci, radi Vás však naučíme rôzne techniky a radi sa taktiež inšpirujeme. Dnes sa chceme pustiť do strihania materiálov, plnenia pripravovaného eshopu a produktom z recyklovanej banneroviny. Každý kúsok, ktorý vyrobíte, môže byť buď na eshope, alebo súčasťou pripravovanej výstavy upcyklovanej módy :) Zastavte sa, budeme tu každý deň do štvrtku denne od 17:00 do 22:00 #poprad #fashionrecolution #upcycled #recycling #recyklujkreativne #fashionrevolutionweek #wemadeyourclothes #whomademyclothes

Príspevok, ktorý zdieľa Recyklátor (@recyklujkreativne),




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies