Jednoduchý, ale dôležitý kontrolný zoznam na jarné vyladenie vášho auta

NETKY.SK • 16 Február 2023, 14:37 • 2 min
Jednoduchý, ale dôležitý kontrolný zoznam na jarné vyladenie vášho auta

Zima mohla nielen vďaka soli z posypov vozovky spôsobiť na vašom aute poriadny zmätok. To znamená, že keď sa počasie oteplí, váš automobil by si zaslúžil určité úpravy. Preventívna údržba zlepší výkon, životnosť a bezpečnosť najdôležitejších častí vášho vozidla a pomôže vám tiež zabezpečiť, aby ste sa v nevhodnej chvíli vyhli prípadnej poruche.

slovakia

left justify in out

Ak teda chcete pripraviť svoje vozidlo na jarnú vozovku a príjemné výlety, tu je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť.

 

Vyberte si kvalitné PZP

 

Prítomnosť vozidla na ceste bez povinného poistného krytia je u nás trestná. A pritom je to zbytočné plytvanie peniazmi, ak vám pre nezdokladovanie uzatvorenej poistky vystavia policajti pokutu. Povinné zmluvné poistenie auta vás aj vašu peňaženku, za minimálny ročný poplatok, predsa dobre chráni.

Pokryť vznik škodovej udalosti by pre vás naopak znamenal výrazný zásah do rodinného rozpočtu, takže je naozaj lepšie si vybaviť dobré poistenie, ktoré vás v týchto prípadoch kryje. Dobrou správou je, že to najlepšie PZP online vyberiete a vybavíte z pohodlia svojho domova a nemusíte nikam chodiť.

 

img

 

Dajte do poriadku imobilizér

Ide o zariadenie, ktoré drží nad vaším autom ochrannú ruku, pretože blokuje naštartovanie motora, ak sa oň nepokúšate vy. Aj tento kvalitný bezpečnostný systém vozidla však treba občas prekontrolovať, aby sa vaše výlety nezmenili na pohromu. Nechajte si preto pred príchodom prvých jarných dní prekontrolovať aj dôležitý imobilizér.

 

Skontrolujte lišty stieračov

Lišty stieračov sú ďalším bezpečnostným doplnkom auta, ktorý by mal nepretržite fungovať. To je však možné len vtedy, ak sú kvalitné a pravidelne kontrolované. Gumové časti stieračov predného aj zadného skla sa môžu vplyvom silných mrazov a tepla, teda teplotnými výkyvmi, značne znehodnotiť a znížiť tak úroveň vášho výhľadu na vozovku. Nájdite si preto čas a prekontrolujte aj tieto časti vozidla.

 

Doplňte tekutiny

Kým je auto chladné, otvorte kapotu a skontrolujte hladinu motorového oleja, brzdovej kvapaliny, prevodovky, posilňovača riadenia a chladiacej kvapaliny motora. Pokyny nájdete v používateľskej príručke alebo online.

Dodržiavajte plán údržby odporúčaný výrobcom, ktorý hovorí, kedy treba tieto tekutiny vymeniť. A zatiaľ čo kontrolujete hladiny kvapalín, rozhliadnite sa po motorovom priestore, aby ste zistili, či sú remene a hadice suché alebo prasknuté. Ak je niekde problém, bude potrebné poškodenú vec vymeniť.

 

Osviežte filtre

Znečistené vzduchové filtre môžu zvýšiť spotrebu auta a znížiť váš komfort pri jazde. Špina zabraňuje prenikaniu vzduchu do spaľovacej komory, čo potom zabraňuje efektívnemu chodu motora. Ani vetranie alebo vykurovanie nie je pri znečistených filtroch tak jednoduché, preto, aby ste si jazdu naozaj užili, neváhajte investovať aj do kontroly filtrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies