V tomto školskom roku sa rezortu podarilo znížiť počet nezaškolených päťročných detí

NETKY.SK • 15 Február 2021, 10:36 • 2 min
V tomto školskom roku sa rezortu podarilo znížiť počet nezaškolených päťročných detí

SLOVENSKO - Konečne sa podarilo znížiť počet nezaškolených päťročných detí.

slovakia

left justify in out

V školskom roku 2020/2021 sa ministerstvu školstva podarilo medziročne znížiť celkový počet nezaškolených päťročných detí z 8 207 na 7 086. Oproti minulému roku tak miera ich zaškolenosti stúpla z 85,84 percenta na 87,80 percenta.

 

Európsky priemer je na úrovni 95 percent a slovenský ukazovateľ návštevnosti materských škôl  deťmi od štyroch rokov sa podľa kontrolórov dostáva len mierne nad 80 percent.

 

img

 

Kontrolný úrad zároveň dodal, že zvýšiť počty detí v materských školách pomôže aj povinná predškolská výchova detí od piateho roku života. Úrad však upozorňuje, že súčasné kapacity v škôlkach sú nedostatočné.

 

„Ak zohľadníme aktuálne voľné kapacity, zazmluvnené kapacity zo štrukturálnych fondov EÚ a tiež ďalšie voľné kapacity podľa schválených žiadostí o zaradenie nových materských škôl do siete školských zariadení, tak v materských školách sa podarilo vybudovať toľko miest, že bez prístupu k predprimárnemu vzdelávaniu v mieste svojho bydliska bude maximálne päť percent päťročných detí, to znamená 2 429 až 3 494 päťročných detí,“ uviedlo ministerstvo školstva.

 

Doplnili, že aj v prípade týchto detí sa ministerstvo naďalej usiluje pomôcť pri vytvorení priestorov.

 

img
 

Postup úradu

 

Úrad preveril realizáciu projektov zo strany miestnej samosprávy, ktoré súvisia s rozširovaním priestorových kapacít existujúcich predškolských zariadení. Národní kontrolóri na základe svojich zistení upozorňujú poslancov Národnej rady na riziká, ktoré súvisia nielen s existenciou byrokratických prekážok pri čerpaní eurofondov, ale upriamujú pozornosť aj na výrazný nedostatok kvalifikovaných pedagogických zamestnancov.


„Ministerstvo školstva však z prostriedkov európskych štrukturálnych fondov, v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR pomohlo samospráve pri stabilizácii pracovných miest v materských školách v minulom a tomto roku,“ priblížil rezort školstva s tým, že aj napriek komplikovaným pravidlám čerpania eurofondov získali zriaďovatelia finančnú podporu už v krátkom čase po vypuknutí prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19. Podľa ministerstva, ku koncu januára 2021 bolo vyplatených 58,8 milióna eur na podporu 24-tisíc pracovných miest v 2700 materských školách.

 

img
 

Ako to funguje v súčasnom programovom období?

 

Ministerstvo školstva vyčlenilo na pomoc asistentov a inkluzívnych tímov v materských školách, základných školách a stredných školách celkovo 124,8 miliónov Eur zo zdrojov Európskej únie. Eurofondy ministerstvo školstva tiež využíva na skvalitnenie prípravy budúcich pedagogických a odborných zamestnancov, ktorí budú pôsobiť v materských aj základných školách. Tiež ich využíva na podporu vzdelávania pedagogických a odborných zamestnancov, či už v národných, ako aj dopytovo orientovaných projektoch.

 

Rezort školstva zároveň priblížil, že pokiaľ ide o nedostatok pedagogických zamestnancov, ministerstvo školstva kladie pri plánovaní výkonov v stredných odborných pedagogických školách dôraz na to, aby v programoch pripravujúcich budúcich učiteľov materských škôl bol dostatok miest pre záujemcov o toto štúdium. „Preto sa v stredných odborných školách zvyšuje počet tried pre uchádzačov o štúdium učiteľstva pre materské školy,“ doplnilo ministerstvo.

 

img

Národní kontrolóri zároveň upozorňujú vládu na roztrieštenosť financovania investičných projektov a tiež na rozdielne nastavenie podmienok pre získanie príspevku, ktorý poskytovali až tri ministerstvá. Avšak minister školstva Branislav Gröhling už dlhodobo upozorňuje na nezmyselné rozdelenie kompetencií v oblasti školstva medzi viaceré rezorty.

 

Ministerstvo školstva v tomto smere realizuje kroky, ktoré by mali viesť k presunu časti kompetencií z ministerstva vnútra na ministerstvo školstva, prípadne presun časti kompetencií samosprávy na ministerstvo školstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies