Strana SaS odmieta narýchlo meniť Ústavu v súvislosti s referendom!

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 13:48 • 2 min
Strana SaS odmieta narýchlo meniť Ústavu v súvislosti s referendom!

BRATISLAVA - Vládna strana Sloboda a Solidarita odmieta narýchlo meniť Ústavu Slovenskej republiky v súvislosti s referendom o skrátení volebného obdobia.

slovakia

left justify in out

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík poznamenal, že zmeny v Ústave Slovenskej republiky aj v otázkach referenda sa majú robiť uvážlivo a odborne, a nie „zbrklo“ na júlovej mimoriadnej schôdzi.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Strana Za ľudí nevidí dôvod na zmenu Ústavy SR len preto, že to práve teraz vyhovuje niektorým politikom

 

Sulík dodal, že plne podporujú priamu demokraciu a referendum vnímajú ako vhodný nástroj na presadenie vôle voličov. „Taktiež sme boli pripravení považovať úspešné referendum, v ktorom by väčšina občanov žiadala predčasné voľby, za záväzné. Nepovažujem však za správne, ak chceme narýchlo a chaoticky meniť základný dokument štátu. Navyše, ak to chceme urobiť ešte aj v rozpore s rokovacím poriadkom,“ zdôraznil.

 

Mohlo by vás zaujímať: Predčasné voľby sa konať nebudú. Pozrite si reakcie politikov na rozhodnutie Ústavného súdu

 

img

 

Poslanec Národnej rady Ondrej Dostál skonštatoval, že v zmysle rokovacieho poriadku sa nedá len tak doplniť nový bod do mimoriadnej schôdze, pričom sa to nevzťahuje iba na novelu ústavy. Porušenie rokovacieho poriadku vidí aj v tom, že poslanec Tomáša Taraba predložil znova návrh na zmenu ústavy, pričom minulý týždeň 29. júna tento návrh neprešiel. „Je teda zrejmé, že nemôžeme rokovať o žiadnom bode najbližších šesť mesiacov, ktorým by sa do ústavy zakotvila možnosť konania referenda o skrátení volebného obdobia. Tí, ktorí tvrdia opak, buď nepoznajú zákony alebo účelovo zavádzajú verejnosť v snahe zapáčiť sa občanom,“ vysvetlil Ondrej Dostál.

 

img

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 7. júla povedala, že poslanci NR SR môžu zmeniť text Ústavy a prijať uznesenie, na základe ktorého by konanie referenda o predčasných parlamentných voľbách bolo v súlade s ústavou.

 

Súvisiaci článok: Boris Kollár chce pre ľudí vybojovať referendum o skrátení volebného obdobia súčasnej koalícii. Predstavil jasný plán!

 

img

 

Predseda Národnej rady Boris Kollár chce na schôdzu, ktorá sa má začať vo štvrtok 22. júla, cez procedurálny návrh zaradiť návrh na zmenu legislatívy. Vďaka nej by mohlo byť vypísané referendum o predčasných voľbách. Podľa jeho slov by sa mohlo následne konať na jeseň. Na sociálnej sieti napísal, že SaS vždy zaujíma len záujem a blaho podnikateľov, na ľudí kašlú. „Vôbec sa nevidím ich reakcii, kedy oni už len stáli na strane ľudí," dodal Kollár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies