Ján Mičovský chce chrániť všetky lesy. Navrhol stiahnutie reformy národných parkov

NETKY.SK • 3 November 2021, 12:56 • 2 min
Ján Mičovský chce chrániť všetky lesy. Navrhol stiahnutie reformy národných parkov

BRATISLAVA - Ján Mičovský nechce podporiť reformu v aktuálnom znení. Týka sa podľa neho len národných parkov, nie všetkých chránených oblastí. Nerešpektuje tak programové vyhlásenie vlády (PVV) hovoriace o potrebe urobiť revíziu chránených území.

slovakia

left justify in out

Mičovský navrhol stiahnuie reformy a jej následné prepracovanie. "Ide mi o to jediné, o čo by malo ísť v tomto prípade, a to o lesy," vyhlásil Mičovský. Dodal, že pri reforme nemožno rozmýšľať krátkozrako a treba nadhľad. Pripomenul záväzok z vládneho programu o potrebe urobiť revíziu chránených území a všetky sporné záležitosti riešiť spoločným rokovaním lesníkov, ochranárov, ekológov a ekonómov.

 

img

 

Podotkol, že PVV hovorí aj o chránených krajinných územiach (CHKO), ktorých sa reforma netýka. "Tá tretina lesov, ktorá je v CHKO, to nie sú chránené územia? Táto krajina nepozostáva len z národných parkov," podotkol. Chce, aby pod envirorezort neprešli len národné parky a prírodné rezervácie, ale všetky lesy. Považuje to za správne pre budúcnosť, pričom poukázal na hrozbu klimatickej zmeny.

 

Jaroslav Karahuta rovnako zdôraznil nezastupiteľnú úlohu všetkých lesov bez rozdielu pri ochrane ovzdušia. Poukázal na závery konferencia OSN o klimatickej zmene v Glasgowe v podobe záväzku krajín neznižovať zalesnenie.

 

img

 

Jozef Pročko dodal, že s potrebou ochrany lesov súhlasí. Práve k tomu má podľa neho prispieť predložená reforma. Monika Kozelová skonštatovala, že jednotná správa území vie vyriešiť viaceré problémy. Za chybu označila dlhodobé nekonanie. Upozornila na hroziace sankcie.

 

img

 

Podľa Richarda Takáča treba v prvom rade prehodnotiť všetky chránené územia a následne vykonať revíziu, po nej zonáciu národných parkov a podľa toho previesť územia pod Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR. Vyhlásil, že Smer-SD je za reformu a prechod správy pozemkov "pod jednu strechu", no nie v predloženej podobe. Navrhol, aby NR SR nepokračovala v rokovaní o novele.

 

Možno vás zaujme: Eduard Heger: Máme krásnu prírodu, ktorú musíme chrániť!

 

img

 

Kritizuje, že novelizácia nebola komunikovaná s odbornou verejnosťou. Koalícia podľa neho obišla riadny proces, keď návrh predložili miesto vlády poslanci. V návrhu mu chýbajú dopadové štúdie presunu pozemkov, hovoril o socioekonomických dôsledkoch.

 

Patrickovi Linhartovi rovnako chýbajú podklady, štúdie, návrhy riešení ďalších problémov či zonácia. Hovorí o priestore na korupciu pri mimovládnych organizáciách. Avizoval, že už nezahlasuje za žiaden vládny návrh tejto koalície, pretože minister financií Igor Matovič podviedol ľudí, keď neuvoľnil peniaze na potravinový semafor.

 

img

 

Prečítajte si: Vláda odsúhlasila reformu národných parkov

 

Minister životného prostredia Ján Budaj pred stredajším rokovaním vlády skonštatoval, že diskusia v koalícii k reforme národných parkov ešte nie je úplne uzavretá. "Ale sme na dosah," poznamenal. Hnutie Sme rodina totiž avizovalo, že reformu v aktuálnom znení nepodporí a trvá na zonácii národných parkov pred ich presunom pod envirorezort. Karahuta preto predložil v NR SR aj pozmeňujúci návrh.

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies