Obyvatelia škótskeho súostrovia Orkneje dostanú poštu letecky

NETKY.SK • 1 August 2023, 20:00 • 2 min
Obyvatelia škótskeho súostrovia Orkneje dostanú poštu letecky

Londýn-Technické vymoženosti pomôžu aj v originálnom doručovaní pošty

slovakia

left justify in out

 

V dnešnej modernej dobe nie je núdza o technické novinky. Svoje miesto v nej majú i dobre známe drony. Tieto malé lietadlá bez pilota sú riadené diaľkovo a ľudia ich využívajú na rôzne účely. Zaujímavo tvarované lietajúce zariadenie je často používané aj v súkromí na zhotovovanie fotografií či videí z vtáčej perspektívy. Sú i častým pomocníkom armády. Svoje zastúpenie budú mať teraz aj v doručovaní pošty. Na území Veľkej Británie pôjde o "prvú lastovičku".

 

Pošta na škótskom súostroví Orkneje začne od utorka doručovať zásielky a listy pomocou dronov. Pôjde tak o prvú pravidelnú leteckú doručovaciu službu s využitím bezpilotných lietadiel na území Británie. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Listy a balíky budú najskôr prepravené z poštového úradu v Kirkwalle – najväčšom meste Orknejí –, do mesta Stromness. Odtiaľ ich drony letecky prepravia na ostrovy Hoy a Graemsay, kde ich už miestni poštári štandardne doručia adresátom. 

"Mali by sme podporovať čokoľvek, čo pomôže udržiavať úroveň poskytovaných služieb, a to najmä na odľahlejších ostrovoch," povedal poslanec britského parlamentu za súostrovie Orkneje a Shetlandy Alistair Carmichael. Doručovanie dronmi by malo značne zefektívniť úroveň poštových služieb a času doručovania zásielok na Graemsay a Hoy, kde poveternostné a iné podmienky spôsobujú časté omeškania zásielok. Služba poštových dronov bude v prvej fáze fungovať tri mesiace a potom sa bude rozhodovať o jej prípadnom ďalšom predĺžení.

 

Alex Brown, riaditeľ firmy Skyports Drone Services, ktorá s britskou poštou spolupracuje, dodal, že doručovanie pošty dronmi okrem skrátenia doručovacieho času a zvýšenej efektivity obmedzí aj potrebu používať pri rozvážaní zásielok klasické dopravné prostriedky produkujúce emisie.

 

Agentúra AFP pripomína, že doručovanie dronmi bolo po prvýkrát zavedené v roku 2017 v islandskom Reyjkavíku. Tamojší obyvatelia si mohli domov objednať potraviny či iné produkty, ktoré im drony doručili priamo pred dvere. V Británii začala vlani využívať doručovanie dronmi sieť lekární Boots, ktorá týmto spôsobom dovážala lieky na ostrov Wight (Isle of Wight) na juhu Anglicka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies