Ukrajina v Doneckej oblasti na východe odhalila sieť ruských agentiek

NETKY.SK • 8 August 2023, 13:37 • 2 min
Ukrajina v Doneckej oblasti na východe odhalila sieť ruských agentiek

KYJEV - Ukrajinské úrady oznámili, že v Doneckej oblasti na východe krajiny odhalili sieť žien, ktoré sú podľa Ukrajincov ruskými agentkami.

slovakia

left justify in out

Ženy údajne pracovali pre ruskú federálnu bezpečnostnú službu a pre ruskú súkromnú žoldniersku Vagnerovu skupinu. Zhromažďovali spravodajské informácie o ukrajinskej vojenskej výzbroji v Doneckej oblasti. Polícia uviedla, že ženy sa zameriavali na zhromažďovanie informácií o útočných vrtuľníkoch a ťažkých bojových vozidlách na prepravu ukrajinských vojakov a zhotovovali fotografie pre Moskvu. Tri ženy zo siete zatkli, štvrtá údajne odišla do Ruska čoskoro po začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu vlani vo februári. Všetky štyri boli obyvateľkami Pokrovského okresu, juhozápadne od mesta Doneck, ktorý je stále okupovaný Ruskom. V prípade usvedčenia im hrozí doživotné väzenie.

 

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) pondelok zatkla jednu ženu pre podozrenie z prípravy útoku v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny koncom júla v čase, keď tam bol na návšteve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Táto kauza zrejme nesúvisí so spomínanou sieťou žien, dodala Sky News.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Sky News Foto: NPR / AP (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies