Tipy pre úsporu vody v kuchyni!

NETKY.SK • 16 November 2021, 10:02 • 2 min
Tipy pre úsporu vody v kuchyni!

Skúste si predstaviť, koľko litrov vody pretečie kohútikom v kuchyni, zatiaľ čo pripravujete obed alebo umývate riad. Jedná sa o neuveriteľné čísla. Zatiaľ berieme vodu ako samozrejmosť, ale výhľadovo jej rozhodne nebude dostatok. Preto by sme sa mali začať chovať zodpovedne. Ako znížiť jej spotrebu v kuchyni?

slovakia

left justify in out

Ručné umývanie vs. umývačka riadu

Umývanie riadu a upratovanie v kuchyni spotrebovávajú podobne veľké množstvo vody ako osobná hygiena. Preto pre vás máme niekoľko typov, ako túto spotrebu znížiť.

 

Ak umývate riad ručne, nenechávajte vodu zbytočne tiecť. V ideálnom prípade si obstarajte dvojdrez, jednu jeho časť napustite vodou na umývanie riadu a v druhej časti ho oplachujte.

 

Táto stratégia je trikrát úspornejšia než umývanie riadu pod tečúcou vodou. Ďalšou vychytávkou je nechať špinavý riad odmočiť. Vďaka tomu je potom možné ho následne umyť v menšom množstve vody. 

 

img

 

Najviac úsporné je ale používanie umývačky riadu. S jej pomocou môže byť spotreba vody až o polovičku menšia než pri ručnom umývaní riadu. Spolu s postupujúcimi technológiami môžete navyše ušetriť nielen vodu, ale tiež energiu.

 

Nezabudnite ale na niekoľko pravidiel. V prvom rade je dôležité, aby ste umývačku riadu púšťali, až bude maximálne zaplnená. A ak je to možné, uprednostňujte úsporný umývací program.

 

Tým najúspornejším stačí k umývaniu riadu len desať litrov! A nakoniec ešte jedna nesporná výhoda: používaním tohto pomocníka budete šetriť nielen vodu, ale pochopiteľne tiež váš čas. A to iste mnohí ocenia! 

 

Úsporný perlátor – hotový zázrak!

Ak umývačku nechcete alebo si ju z akéhokoľvek dôvodu nemôžete dovoliť, zvážte aspoň kúpu úspornej batérie do kuchyne. Prvým typom sú kuchynské batérie s úsporným perlátorom.

 

Ten vodu mieša so vzduchom a zníži tak jej prietok. Vy ale rozdiel na svojom komforte nepoznáte – perlátor je vyvinutý tak, aby aj cez menší prietok zachovával silný prúd. Vďaka tomu sa vaša spotreba vody zníži o 40-50 %. 

 

img

 

Perlátory môžu byť buď zabudované, pričom batéria obsahuje špeciálne vzduchové dýzy, alebo ich môžeme kúpiť ako samostatný nástavec, ktorý ľahko naskrutkujeme ako koncovku na stávajúcu batériu a nemusíme ju teda meniť celú. 

 

2v1: bezpečné a úsporné

Medzi ďalšie úsporné batérie do kuchyne sa radia tie termostatické. Termostat zníži množstvo spotrebovanej vody a energie potrebnej na jej ohrev až o 40 %.

 

Skracuje totiž dobu nutnú pre nastavenie na požadovanú teplotu. Tieto batérie fungujú na princípe automatického miešania vody, takže už nikdy nebudete musieť čakať. Ich ovládanie je jednoduché a bezpečné. Stačí len nastaviť teplotu vody a silu prietoku a batérie si to zapamätajú.

 

Navyše bývajú vybavené bezpečnostnou poistkou, ktorá zabráni nechcenému nastaveniu teploty nad 38 °C a teda obareniu. To ocenia predovšetkým rodiny s deťmi. 

 
Páková alebo kohútiková? Bezdotyková!

Pákové drezové batérie oproti kohútikovým výrazne skracujú dobu potrebnú k nastaveniu požadovanej teploty vody a sú tak približne o 30 % úspornejšie.

 

Ešte vyššiu účinnosť z tohto hľadiska ale majú batérie bezdotykové. V porovnaní s bežnými batériami znižujú spotrebu o viac než 60 %, pretože poskytujú len také množstvo vody, ktoré je pre aktuálnu potrebu nevyhnutné. Navyše nie je potrebné sa ich dotýkať, čo je vysoko hygienické. Spúšťajú sa len pohybom ruky pod batériou v dosahu lúča senzoru. 

 

Na záver pre vás máme niekoľko všeobecných rád:

1. Pod pustený kohútik nepatrí okrem riadu ani ovocie a zelenina, ktorú chcete omyť. Namiesto toho napustite vodu do dostatočne veľkej misy a v nej potom všetko omyte. Použitú vodu nevylievajte, ale zalejte s ňou kvetiny. 


2. Až sa pôjdete napiť, pohár hneď neodkladajte do drezu či umývačky. Použite ho opakovane. Menšie množstvo riadu totiž znamená úsporu vody pre umývanie.


3. Pravidelne kontrolujte kohútiky a v prípade potreby vymeňte tesnenie. Kvapkajúci kohútik môže každý deň spôsobiť straty vody 25–55 litrov.


4. Jedlo varte v primeranom množstve vody. Vyberte správnu veľkosť hrnca – väčšie objemy vody potom často nie sú potrebné.
Niečo podobného platí aj o rýchlovarnej kanvici. Vždy do nej napustite len také množstvo, ktoré budete naozaj potrebovať.

 

5. Voda je jednou z nevyhnutných podmienok pre život na Zemi. Bez nej by neexistovalo skoro nič. Vážme si ju teda a starajme sa o to, aby sme ňou zbytočne neplytvali!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies