AKTUALIZOVANÉ: Dušan Kováčik odmietol dohodu o vine a treste. Cíti sa nevinný!

NETKY.SK • 7 Júl 2021, 10:21 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Dušan Kováčik odmietol dohodu o vine a treste. Cíti sa nevinný!

PEZINOK – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku dnes začal súdny proces s bývalým šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry Dušanom Kováčikom. Hneď v úvode pojednávania pred samosudkyňou vyhlásil, že sa cíti nevinný.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 7. júla 11:13

Ten čelí obžalobe pre viaceré skutky, konkrétne z prijímanie úplatkov, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa, ale aj ohrozenia dôvernej a utajovanej skutočnosti. Na začiatku dnešného pojednávania obžalovaný povedal, že nemá záujem o dohodu o vine a treste.

 

Exšéf špeciálnej prokuratúry vinu necíti

Ako dnes uviedol vo svojej výpovedi, celá kauza bola nedostatočne vyšetrená a obžaloba v jeho prípade bola podaná predčasne. Podľa obžalovaného jeho diskreditácia v médiách začala už približne v roku 2018.

 

„Po voľbách v roku 2020 to už boli aj vyjadrenia politikov," povedal Kováčik s tým, že napríklad vtedajší premiér Igor Matovič hovoril, že by mal skončiť vo funkcii špeciálneho prokurátora. Poukázal pritom aj na ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý sa o ňom vyjadril, že mu zničil život trestným konaním, ktoré voči nemu bolo v minulosti vedené.

 

img

 

„Tieto a iné veci mi len signalizovali, že je len otázkou času, kedy dôjde k mojej kriminalizácii," povedal obžalovaný exprokurátor. Z konania voči jeho osobe obvinil súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

 

Tej je podľa obžalovaného politik a nie prokurátor. Spomenul tiež medializované stretnutie predstaviteľov štátu na pôde Slovenskej informačnej služby. „Asi sa naozaj o niečo jedná," povedal. 

 


Obhajcovia obžalovaného mimo iného argumentovali, že obžaloba voči ich klientovi je postavená na výpovediach kajúcnikov. V celej veci bol podľa obhajcov nedostatočne zistený skutkový stav. 

 

Kováčik poskytoval utajované informácie takáčovcom
Dušana Kováčika zadržali pri policajnej akcii v októbri minulého roku, pričom po vzatí do väzby sa v novembri vzdal funkcie. Podľa orgánov činných v trestnom konaní spolupracoval so zločineckou skupinou takáčovcov.

 

img

 

Podľa obžaloby skupine prostredníctvom bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa a bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Františka Böhma poskytoval informácie o prebiehajúcich trestných konaniach, čím sťažoval vyšetrovania trestných vecí týkajúcich sa skupiny.

 

Prečítajte si tiež: V stredu sa pred sudcu postaví bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik

 

Mal prijať úplatok 

Kováčik mal v roku 2017 prijať úplatok 50-tisíc eur za to, že prokuratúra nepodala sťažnosť voči prepusteniu z väzby šéfa takáčovcov, v súčasnosti odsúdeného Ľubomíra Kudličku.

 

img


Obžalovaný mal tiež v roku 2020 poskytnúť časť vyšetrovacieho spisu Makóovi, v ktorej bol exšéf daňových kriminalistov stíhaný. Rovnako neoprávnene odovzdal informácie aj bývalému policajnému funkcionárovi, v súčasnosti právoplatne odsúdenému Norbertovi Pakšimu. V tomto prípade išlo o záležitosť plánovania vraždy policajného vyšetrovateľa.

 

Súd Kováčikovi zamietol viaceré požiadavky
Ešte pred začiatkom procesu obžalovaný žiadal prokuratúru o späťvzatie obžaloby. Rovnako požadoval, aby z procesu vylúčili verejnosť, v čom mu súd nevyhovel.

 

img

 

Bývalý špeciálny prokurátor požadoval aj odňatie jeho prípadu ŠTS a jeho pridelenie Krajského súdu v Banskej Bystrici. Súd mu v tomto rovnako nevyhovel.

Dušan Kováčik bol na čele Úradu špeciálnej prokuratúry od roku 2004, pričom do funkcie bol parlamentom zvolený trikrát.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona