Objavte Rusko bez cenzúry: Unikátny cestopis plný dobrodružstva

NETKY.SK • 2 August 2023, 10:30 • 2 min
Objavte Rusko bez cenzúry: Unikátny cestopis plný dobrodružstva

„Cestopis o Rusku, a menovite hlavne o Sibíri a Arktíde, z pera renomovaného českého cestovateľa, ktorý pozná Rusko zrejme lepšie, ako 90% Rusov, pretože ho počas posledných 10 rokov prešiel krížom krážom, absolvujúc desaťtisíce kilometrov – od Petrohradu po Vlad Murmansku po Magadan, od Čečenska po Čukotku a od Altaja po Jamal, Tajmyr a Jakutsko – a navštívil de facto všetky oblasti a republiky Ruskej federácie, vyhýbajúc sa napospol turistickým destináciám.

slovakia

left justify in out

Počas svojho putovania navštívil nielen početné múzeá, archívy a chrámy, ale tiež mnohé školy a výskumné ústavy aj množstvo ťažko dostupných miest – staroveké posvätné miesta, opustené vojenské základne, archeologické náleziská, zlaté bane i polárne stanice, megalitické svätyne, továrne i m hroby čs. legionárov i pozostatky stalinských lágrov, rejdarstva a ateliéry umelcov, ale aj pozoruhodné prírodné scenérie, zahraničným turistom nedostupné.

Pomáhal vakcinovať soby jamalským pastierom, zúčastnil sa lovu kalmarov v Japonskom mori a sobov na Čukotke, lovil jesetery na Lene a kambaly na Kolyme, zúčastnil sa šamanských obradov na Altaji, v Burjatsku, Tuve a Jakutsku, splavil mohutné a divo Irtyš, Lenu, Kolymu, Angaru a Podkamennú Tunguzku...

Vďaka trojročnému pobytu vo vnútri najrôznejších miestnych etnických a sociálnych komunít, zdieľajúc s domorodcami mnohé intímne životné epizódy (rodinné oslavy, svadby, krstiny a náboženské rituály), mal možnosť zoznámiť sa tunajšími pomermi – každodenným životom a názormi obyčajných ľudí – komplexnejšie, mnohému "domorodcovi", žijúcemu vo vzdialenej metropole, alebo zahraničnému "expertovi", mnohokrát navyše závislému na službách tlmočníka, počas niekoľkotýždňovej expedície.

Cestujúc po Rusku autostopom, diaľkovými vlakmi, maršrutkami a nákladiakmi, občas pásovými transportérmi, na palube vrtuľníka, nákladnej lode či tankera, stretáva sa počas svojich ciest s intelektuálmi aj robotníkmi a remeselníkmi, ministrami i pastiermi, vedcami i domorodými šamanmi učiteľmi, žurnalistami, spisovateľmi, zálesákmi, liečiteľmi, geológmi a naftármi, predstaviteľmi samospráv, biznismenmi i politikmi, s polárnikmi, záchranármi, pilotmi vrtuľníkov i šoférmi nákladiakov; s lodníkmi, námorníkmi aj rybármi. Diskutuje pri šálke čaju či pohára vodky s miestnymi umelcami, spisovateľmi, vojnovými veteránmi, kozákmi, lovcami a zlatokopmi, študentmi i penzistami, budhistickými mníchmi, moslimskými imámami i židovskými rabínmi, pravoslávnymi popmi i katolíckymi aby svoje poznatky a zážitky následne prezentoval vo svojich cestopisoch, dopĺňajúc ich vlastnými úvahami.
Kniha je navyše doplnená zhruba 750 jedinečnými farebnými fotografiami.“

Viac o knihe a autorovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies