Najstaršia najkompletnejšia hebrejská Biblia sa pred predajom vystavuje v Izraeli

NETKY.SK • 23 Marec 2023, 11:27 • 2 min
Najstaršia najkompletnejšia hebrejská Biblia sa pred predajom vystavuje v Izraeli

Najstaršia najkompletnejšia hebrejská Biblia je pred predajom v aukcii vystavená v izraelskom meste Tel Aviv. Predpokladá sa, že Codex Sassoon bol vytvorený asi pred 1100 rokmi pisárom v Egypte alebo Levante. Je to najstarší zachovaný príklad jediného rukopisu obsahujúceho všetkých 24 kníh hebrejskej Biblie s interpunkciou, samohláskami a prízvukmi. V máji sa dostane do aukčnej siene Sotheby's v New Yorku, kde by mohla získať 30 až 50 miliónov dolárov (24 až 41 miliónov libier). Mohol by sa stať najdrahším historickým dokumentom, aký sa kedy predal v aukcii, ak víťazná ponuka presiahne 43,2 milióna dolárov zaplatenú pred dvoma rokmi za vzácnu kópiu prvej edície ústavy Spojených štátov amerických.

slovakia

left justify in out

Hebrejská Biblia obsahuje 24 kníh rozdelených do troch častí: Pentateuch, Proroci a Spisy. Kresťania ich označujú ako Starý zákon.


Text hebrejskej Biblie sa menil až do raného stredoveku, keď židovskí učenci známi ako masoreti začali vytvárať súbor poznámok, ktoré ho štandardizovali.
Aleppský kódex, ktorý bol zostavený okolo roku 930, sa považuje za najuznávanejší masoretský text. Škody spôsobené požiarom v sýrskom meste Aleppo v roku 1947 však znamenajú, že z pôvodných 487 strán sa dnes zachovalo len 295.
Kódexu Sassoon, ktorý ukazuje uhlíkové datovanie, bol vytvorený okolo roku 900, podľa Sotheby's chýba iba 12 strán.
Po prvý krát máme možnosť vidieťtakmer úplnu knihu hebrejskej Biblie so samohláskami, kantiláciou a poznámkami v spodnej časti, ktoré hovoria pisárom, ako by mal byť napísaný správny text,“  povedal Sharon Mintz, senior špecialista na židovské artefakty v Aukčnom dome.

img

Je to najstarší zachovaný príklad jediného rukopisu obsahujúceho

všetky knihy hebrejskej Biblie s interpunkciou, samohláskami a prízvukmi

 


Storočia anotácií a nápisov odhaľujú, že rukopis predal muž menom Khalaf ben Abraham Izákovi ben Ezechiel al-Attar, ktorý neskôr previedol vlastníctvo na svojich dvoch synov, Ezechiela a Maimona.
V 13. storočí bol kódex venovaný synagóge v Makisine v severovýchodnej Sýrii.
Potom, čo bolo mesto zničené buď Mongolmi neskôr v 13. storočí alebo Timuridmi na začiatku 15. storočia, bol rukopis zverený do úschovy Salámovi ibn Abi al-Fakhrovi.
Potom zmizla v histórii na 500 rokov, kým ju v roku 1929 získal David Solomon Sassoon, ktorý vo svojom dome v Londýne zhromaždil najväčšiu a najvýznamnejšiu súkromnú zbierku hebrejských rukopisov na svete.
Codex Sassoon bol v modernej histórii verejne vystavený iba raz - v Britskej knižnici v roku 1982.
Kurátorka ANU Museum of the Jewish People v Tel Avive, Orit Shaham Gover, uviedla, že očakáva, že na "vzácnej a dojemnej" týždňovej výstave "prvej Biblie, ktorá prežila históriu" sa zúčastní asi 10 000 návštevníkov.
Biblia je základom židovskej kultúry,“ dodala. "Ako Izraelčan a Žid si myslím, že je veľmi dôležité, aby izraelský ľud mohol vidieť túto veľmi dôležitú Bibliu."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona