Dôvodom zrútenia lanovky v Taliansku je pravdepodobne pretrhnuté oceľové lano

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 10:21 • 2 min
Dôvodom zrútenia lanovky v Taliansku je pravdepodobne pretrhnuté oceľové lano

RÍM - Výlet niekoľkých rodín, ktoré sa v nedeľu rozhodli vyviezť na vrh hory Mottarone, sa skončil tragédiou. Lanovka sa zrútila iba pár metrov od výstupnej stanice.

slovakia

left justify in out

Kabínka sa zrútila dolu svahom z približne 20 metrovej výšky, pričom ju zastavil až nosný stĺp. Predtým sa však ešte niekoľkokrát prevrátila. Po príchode záchranárov na miesto, sa im načrtol hrôzostrašný pohľad. Ľudia ležali na kopci mimo kabínky. 

 

 

Nehodu neprežilo 14 ľudí, vrátane dvoch detí. Záchranárom a lekárom sa podarilo zachrániť iba jedného 5-ročného chlapca z Izraela, ktorému v lanovke zomrela celá rodina. Ten leží vo veľmi vážnom stave v nemocnici.

 

Aktuálne prebieha vyšetrovanie okolností pádu kabíny, ktorá bola po dlhej prestávke opäť uvedená do prevádzky len v sobotu, teda teň pred incidentom. S najväčšou pravdepodobnosťou sa pretrhlo oceľové lano.

 

Uviedla to starostka mestečka Stresa Stresa Marcella Severinová. Podľa záchranárov však mohla zlyhať aj pokazená núdzová brzda. Ako uviedli, nefunčná brzda mohla spôsobiť to, že kabína náhle zrýchlila a neudržala sa na zostávajúcich lanách konštrukcie. Svoje tvrdenie operajú o fakt, že ostatné kabíny zareagovali správne. 

 

Podľa dostupných informácií portálu noviny.sk, lanovka prešla rekonštrukciou v rokoch 2014 – 2016. Nehoda z nedele sa tak zaradí medzi jednu z najväčších katastrof v rámci cestovného ruchu.

 

Podobný incident sa stal v roku 1998, keď americké vojenské lietadlo preseklo lano lyžiarskej lanovky v turistickom stredisku Cavalese v Dolomitoch, pričom zomrelo 20 ľudí.

 

Prečítajte si tiež: V Taliansku sa zrútila lanovka, úrady hlásia 14 obetí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies