REPORTÁŽ Deti idú onedlho do školy. Pozreli ste sa im na zúbky?

NETKY.SK • 27 August 2022, 10:00 • 2 min
REPORTÁŽ Deti idú onedlho do školy. Pozreli ste sa im na zúbky?

BRATISLAVA - Onedlho sa začne školský rok a naše ratolesti vymenia detské ihriská za lavice v materských škôlkach, či školách. V niektorých je k dispozícii zubná lekárka, v iných je starostlivosť o zuby našich detí čisto v našich rukách.

slovakia

left justify in out

 

 

 

Začať so starostlivosťou o zuby musíme u detí už od prvého prerezaného zúbku. Zmieňované počúvame i čítame z mnohých strán, je to skutočne nutné? Ako má vyzerať správna starostlivosť o detský chrup, čo všetko je potrebné a až tak nutné nie je? Sú zuby čisto genetickou záležitosťou a môžeme nad ňou zvíťaziť náležitou starostlivosťou?  

 

img

 

Nech už sa snažíme odpovedať si na akúkoľvek otázku, či starosť o zuby nejako obísť, je evidentné, že ich viac než potrebujeme a ich strata bolí, preto by sme sa im mali dôkladne venovať. I keď máme genetikou daný bezchybný chrup, svojou ľahkomyseľnosťou môžeme prácu prírody pekne pokaziť. Čo platí s istotou u nás, platí u detí dvojnásobne. Ale platí to takisto obrátene, ak vieme, že naši predkovia mali zuby boľavé a nezdravé, my svojou ochranou a starostlivosťou a každodennou starostlivosťou môžeme mnohé zmeniť a zachrániť.  

 

Mliečny chrup

 

Prerezávanie mliečneho chrupu začína okolo šiesteho až ôsmeho mesiaca dolnými rezákmi a je ukončené rastom druhých stoličiek okolo dvoch až troch rokov. Prerezávanie zúbkov sprevádza nepokoj, zmeny nálady dieťaťa, zvýšené slinenie, niekedy zahlienenie a zvýšené teploty, ale nikdy nie horúčka. Horúčka býva známkou súbežne prebiehajúceho ochorenia. Dočasné zuby majú dôležitú úlohu pri žuvaní, tvorení slov, ovplyvňujú vývoj čeľuste a postavenie stálych zubov, preto je dôležité sa o dočasné zuby starať a zabraňovať ich predčasnej strate. Korene dočasných zubov sa po skončení vývoja začínajú skracovať, pretože na ich miesto sa tlačia zuby stále. Preto keď mliečny zub vypadne, nemá prakticky žiadny koreň. Deťom sa dočasné zuby uvoľňujú okolo piateho až ôsmeho roku od rezákov až po stoličky, ktoré sa uvoľňujú medzi desiatym až dvanástym rokom.

 

img

 

 

Prvé zúbky a ich čistenie

 

Prvý zúbok v dojčenskom veku nie je nutné čistiť, ale potom ako začína zúbkov pribúdať, je lepšie sa na čistenie zubov pripraviť a pripraviť na neho takisto batoľa. Pokiaľ sa prvé zúbky rozhodneme čistiť, máme istotu, že dieťa si začne skôr zvykať. Prvé prerezané zúbky je možné čistiť mulovým štvorčekom, vatovou tyčinkou alebo použiť prvú zubnú kefku, ktorá sa navlieka na prst. Na povrchu má jemnú kefku. Po prerezaní dočasných stoličiek môžeme začať používať zubnú kefku. Ale pozor,  lekári odporúčajú, aj keď sa vyrábajú pasty od 0 rokov, do dvoch rokov dieťaťa ich čistíme bez nej!

 

img

 

„Je celkom jedno, akú zubnú pastu použijeme, zuby očistíme rovnako dobre aj bez nej. Zubná pasta len vylepší chuť v ústach nás, či detí," radí MUDr. Alexander Schill a dodáva, že čisté zuby sa nekazia.

 

Ako často a ako dlho čistiť dieťaťu zuby?

 

Stačí pravidelné čistenie dvakrát denne (po raňajkách a po večeri, cca 2 minúty). Častejšie čistenie, napríklad po každom jedle, je prospešné (kratšiu dobu cca 1-2 min.), ale nie je nutné, nutné však je po čokoláde a iných sladkostiach. Po večernom čistení zubov už dieťa nemá nič jesť ani piť sladké nápoje.

 

Prvýkrát k zubárovi

 

img

 

S prvými zúbkami takisto prichádza doba, kedy už musíme premýšľať o návšteve zubného lekára, ale kedy je vhodná doba? Prvá preventívna prehliadka je vhodná už v 6 mesiacoch, teda s prvým prerezaným zúbkom, ale keďže zubov nie je v prvom roku života dieťaťa toľko, môžeme prvýkrát navštíviť zubára okolo jeho druhého roku. Podľa lekárov by sa však dlhšie odkladať nemala. Nejde tu totiž tak o ošetrenie, ako o prvý kontakt so špecialistom, ktorý bude najlepším radcom v starostlivosti o zdravý vývoj zubov nášho dieťaťa. Okolo druhého až tretieho roku skúsme začať s nácvikom čistenia zúbkov. Pre naše dieťa to môže byť príjemná hravá záležitosť, ktorá sa neskôr mení v povinnosť a to už tak príjemné nie je, tak si túto hru na čistenie náležite užime.

 

Zmiešaný chrup

 

Okolo piateho až šiesteho roku sa začínajú prerezávať stále zuby. Ako prvá sa prerezáva prvá stála stolička, hneď za dočasnými stoličkami. Rodičia sa často domnievajú, že ide ešte o dočasný – mliečny zub. Tento nový zub je dôležitý pre rozžuvanie potravy a ovplyvňuje postavenie ďalších stálych zubov. Pokiaľ je zub v školskom veku postihnutý kazom a zubár ho musí vytrhnúť, môže to viesť k mnohým ďalším komplikáciám. Okrem čistenia aj  tým, že sa bude dieťa vyhýbať potravinám s veľkým obsahom cukru. Aj keď okolo šiestich rokov je naše dieťa dostatočne zručné na to, aby si vyčistilo zuby samé, občas skontrolujme, ako to robí, aspoň do veku desiatich rokov.

 

img

 

Po šestkách sa začínajú prerezávať prvé a druhé stále rezáky, ktoré sú značne väčšie než zvyšné zuby dočasného chrupu a u našich malých školákov spôsobia typický králičí úsmev. A ak sa budeme o detský chrup riadne starať, tak i z králičieho úsmevu nášho dieťaťa budeme mať len radosť.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Najčastejšie choroby očí – operácii sa nevyhnete, ale netreba sa báť

 

Viac o starostlivosti o detský chrup sa dozviete z nášho rozhovoru s MUDr. Alexandrom Schillom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona