Objavovali naši predkovia vesmír ešte pred narodením Krista? Stonehenge mohol byť teleskopom, postavila ho vyspelá civilizácia

NETKY.SK • 3 November 2023, 16:35 • 2 min
Objavovali naši predkovia vesmír ešte pred narodením Krista? Stonehenge mohol byť teleskopom, postavila ho vyspelá civilizácia

Kamene sú umiestnené uprostred najhustšieho komplexu neolitických a dobovekých pamiatok v Anglicku, vrátane niekoľkých stoviek mohýl.

slovakia

left justify in out

Stonehenge je praveký monument na planine Salisbury v anglickom grófstve Wiltshire,západne od mesta Amesbury. Je to jedna z najznámejších a najnavštevovanejších historických pamiatok v Spojenom kráľovstve a je považovaný za britskú kultúrnu ikonu.

Stonehenge je zložený z kruhu obrovských kameňov, ktoré sú spojené vodorovnými skalami. Vnútri kruhu sú menšie kamene, ktoré tvoria rôzne vzory. Celý monument je orientovaný podľa východu slnka na letný slnovrat a západu slnka na zimný slnovrat.

Kamene sú umiestnené uprostred najhustšieho komplexu neolitických a dobovekých pamiatok v Anglicku, vrátane niekoľkých stoviek mohýl (pohrebných kopcov).

Existuje mnoho teórií o tom, ako bol Stonehenge postavený, kto ho postavil a na aký účel. Je odkazom budúcim civilizáciam?

História a význam

Archeológovia veria, že Stonehenge bol postavený v niekoľkých fázach od približne 3100 pred Kr. do roku 1600 pred Kr., pričom kruh veľkých kameňov bol umiestnený medzi 2600 pred Kr. a 2400 pred Kr.

Okolitý kruhový násyp a priekopa, ktoré predstavujú najstaršiu fázu monumentu, boli datované do roku 3100 pred Kr.

Stonehenge je chránený ako historická pamiatka od roku 1823, keď bola v Británii prvýkrát úspešne zavedená legislatíva na ochranu historických pamiatok. Miesto a jeho okolie boli pridané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO v roku 1986.

Stonehenge je vlastníctvom koruny a spravuje ho organizácia English Heritage; okolitú krajinu vlastní organizácia National Trust. Stonehenge mohol byť pohrebiskom už od svojho vzniku. Nálezy obsahujúce ľudské kosti pochádzajú už z roku 3000 pred Kr., keď bola vykopaná priekopa a násyp, a pokračovali aspoň ďalších 500 rokov.

Teórie o vzniku

Existuje mnoho teórií o tom, ako bol Stonehenge postavený, kto ho postavil a na aký účel.

Astronomická observatória: Niektorí vedci tvrdia, že Stonehenge bol používaný na predpovedanie pohybu slnka, mesiaca a hviezd, a že bol zameraný na dôležité astronomické udalosti, ako sú slnovraty a rovnodennosti. Podľa tejto teórie bol Stonehenge miestom kultu, rituálov a kalendára pre praveké ľudí.

Liečivé centrum: Iná teória hovorí, že Stonehenge bol miestom liečenia a uzdravovania, kde ľudia hľadali pomoc od bohov alebo prírodných síl. Podľa tejto teórie boli menšie kamene, ktoré pochádzajú z Walesu, považované za posvätné a mali liečivé vlastnosti. Ľudia, ktorí boli chorí alebo zranení, prichádzali do Stonehenge, aby sa dotkli týchto kameňov alebo boli pochovaní v blízkosti nich.

Symbol moci a jednoty: Ďalšia teória tvrdí, že Stonehenge bol postavený ako symbol politickej a kultúrnej moci a jednoty medzi rôznymi skupinami ľudí, ktorí žili v Británii v dobe bronzovej. Podľa tejto teórie bol Stonehenge miestom stretávania, obchodovania, spoločenských aktivít a spoločného vytvárania identity. Transport a stavba kameňov vyžadovali veľkú organizáciu, spoluprácu a zručnosť, čo dokazuje vysokú úroveň civilizácie a spoločenstva .

Spôsob stavby

Stonehenge je známy svojimi štruktúrami z kvádrov. Ide o opracované pieskovcové kamene, ktoré pochádzajú z bližšieho okolia stavby. Popri nich však monument tvorí aj 42, zhruba dve tony vážiacich blokov z doleritu, ktoré kvôli ich farebnému odtieňu označujeme ako modré kamene.

Kamene pre Stonehenge pochádzajú z pohoria Preseli v južnom Walese, kde sa nachádzajú kameňolomy, z ktorých boli vyťažené.  Vedci zistili, že kamene boli oddeľované od skál pomocou klinov a spúšťané na drevené platformy, z ktorých boli preložené na drevené sane a odtiahnuté.

Kamene boli pravdepodobne prepravované po zemi, nie po vode, pretože južná strana pohoria je blízko rieky. Niektorí vedci tiež predpokladajú, že kamene boli najprv použité na vytvorenie kamenného kruhu v blízkom okolí kameňolomov, a až potom boli prenesené na miesto Stonehenge.

 

Stonehenge je fascinujúci a záhadný praveký monument, ktorý stále láka pozornosť a záujem ľudí z celého sveta. Jeho presný význam a účel zostávajú nejasné, ale ponúka mnoho možností na bádanie a interpretáciu. Stonehenge je svedkom dávnej histórie a kultúry, ktorá sa odráža v jeho jedinečnej architektúre a orientácii. Je to miesto, ktoré stojí za návštevu a obdivovanie.

Zdroje:

https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/stonehenge/

https://en.wikipedia.org/wiki/Stonehenge

https://regiony.zoznam.sk/zahada-stonehenge-je-konecne-rozlustena-takto-sa-kamene-dostali-na-miesto/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: history.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies