REPORTÁŽ: Smer odvolanie Kollára riešiť nebude, problém vidí Fico v postupe koalície

NETKY.SK • 2 Júl 2020, 14:41 • 2 min
REPORTÁŽ: Smer odvolanie Kollára riešiť nebude, problém vidí Fico v postupe koalície

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD zrejme nebude pre kauzu diplomovej práce iniciovať odvolávanie predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kolára (Sme rodina) z funkcie. Podstatnejšie pre stranu je, čo v tejto súvislosti robí vládna koalícia.

slovakia

left justify in out

 

"Je to nemožné, je to neslušné, je to protiústavné, je to retroaktívne a treba to odmietnuť. Nech si problém s Borisom Kollárom riešia sami," povedal Fico.

 

Predsedu Smeru-SD podľa vlastných slov viac ako samotná kauza trápi to, čo predvádza premiér Igor Matovič (OĽaNO). "Ak sa vôbec máme o niečom baviť v NR SR, tak by sme privítali bod programu, kde by sme sa začali rozprávať o šialenstvách, ktoré navrhuje vláda," povedal. 

 

Smer nebol ani proti Dankovi 

Pripomenul, že strana Smer-SD v minulosti nehlasovala proti vtedajšiemu šéfovi parlamentu a SNS Andrejovi Dankovi, ktorý podobne ako Kollár čelil podozreniam z plagiátorstva. "Bolo by veľmi nekorektné, keby sme sa teraz správali úplne inak," poznamenal.

 

img

 

Šéf Smeru-SD poukázal na viaceré kauzy Kollára z minulosti, ako aj na jeho kontakty s mafiánmi. Tvrdí, že už od začiatku hovoril o Kollárovi ako o probléme v tejto funkcii. Kauzu diplomovej práce považuje za problém koalície. "Namiesto toho, aby povedali, že sa správa Boris Kollár ako lekvár na polici, tak obvinili celé Slovensko," podotkol Fico.

 

ĽSNS taktiež neutrálne 

Odvolávanie Kollára nebude iniciovať ani opozičná ĽSNS. Podľa slov hovorcu strany Ondreja Ďuricu sa budú o tom ešte baviť na klube, ale čakajú na vývoj v koalícii a kroky samotného predsedu parlamentu. "Považujeme to za problém koalície a ako aj problém a zodpovednosť premiéra," povedal.

 

img

 

Vládny návrh zrejme nebude fungovať

Kollára na odchod z funkcie vyzvala koaličná SaS a strana Za ľudí. OĽaNO jeho odchod nežiada. Navrhli, aby minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripravili zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác. Kolíková sľúbila právnu analýzu k odoberaniu titulov. Gröhling sa vyjadril, že nie je možné spätne odoberať tituly.

 

img

 

Kollár vyhlásil, že svoj magisterský titul získal legálne. V politike ho však viac nemieni používať. Pripustil, že ak by mal odísť z funkcie, hnutie Sme rodina by mohlo opustiť aj vládnu koalíciu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona