REPORTÁŽ: Podľa Šeligu bol sudca v kauze Dobytkár zaujatý

NETKY.SK • 6 Júl 2020, 13:9 • 2 min
REPORTÁŽ: Podľa Šeligu bol sudca v kauze Dobytkár zaujatý

BRATISLAVA - Nezávislosť sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michala Trubana, ktorý rozhodoval o väzbe Norberta B. v kauze Dobytkár, je otázna. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) na dnešnej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

 

Silná väzba

Pýta sa tiež, prečo prokurátor nepodal námietku zaujatosti voči sudcovi. Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Šeliga zaslal list, v ktorom upozorňuje na zmluvu dcéry sudcu s Poľnohospodárskou platobnou agentúrou (PPA).

 

Nezaujatosť sudcu bola porušena?

Šeliga zdôraznil, že v zmysle judikatúry sa má sudca javiť ako nezaujatý a má byť nezaujatý. V súvislosti s osobou Trubana poukázal na zmluvu o poskytnutí nenávratného príspevku, ktorú podpísala jeho dcéra s PPA ako konateľka firmy sídliacej v dome Trubana, pričom prevádzkuje penzión, ktorý vlastní Truban.

 

img

 

"A na druhej strane podpisoval za PPA túto zmluvu pán, ktorý je dnes vo väzbe, obvinený v kauze Dobytkár. Preto sa pýtam, či naozaj môže verejnosť vnímať pána Trubana ako nezávislého," podotkol.

 

Zvláštny druh súdneho konania 

Šeliga tvrdí, že prokurátor na súde nepodal námietku zaujatosti voči sudcovi Trubanovi, hoci mu to vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) navrhoval.

 

img

 

Otázne je podľa neho aj to, prečo na súde nebol dozorujúci prokurátor z kauzy Dobytkár, ani neriešil návrh na väzobné stíhanie, ale robil to prokurátor, ktorý mal službu cez víkend a "nie je tak detailne oboznámený" so spisom. Očakáva, že prokuratúra sa verejne vyjadrí a vysvetlí okolnosti. "Ak to bolo úmyselné, je to absolútny škandál a niekto za to musí niesť zodpovednosť," dodal.

 

Kauza Dobytkár 

ŠTS v Banskej Bystrici v nedeľu (5. 7.) nevzal podnikateľa Norberta B. do väzby, návrhu na väzobné stíhanie vyhovel iba v prípade Petra K. Obaja sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti v súvislosti s kauzou Dobytkár, v ktorej sú vyšetrované úplatky v PPA za zatiaľ viac ako 10 miliónov eur. Najvyšší súd SR bude rozhodovať o sťažnostiach vo štvrtok (9. 7.).

 

img

 

Zadržanie 

Norberta B. zadržala NAKA v piatok (3. 7.) večer. Polícia informovala, že v rámci akcie na Slovensku vykonala zaisťovacie úkony a vzniesla obvinenie voči trom fyzickým osobám a dvom právnickým osobám za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona