Vláda chce zachovať 2 % HDP na obranu

NETKY.SK • 13 November 2023, 12:45 • 2 min
Vláda chce zachovať 2 % HDP na obranu

BRATISLAVA - Vláda chce zachovať dvojpercentný podiel hrubého domáceho produktu (HDP) na obranu, obranné výdavky však vzhľadom na vnútroštátne ciele neplánuje ďalej zvyšovať. Podporuje posilnenie spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie (EÚ). Zároveň presadzuje návrat EÚ k mierovému nastaveniu. Chce tiež obnoviť aktívnu spoluprácu v rámci V4. Medzinárodné organizácie chce nabádať na zvýšenú pozornosť otázkam terorizmu či nelegálnej a nekontrolovateľnej migrácie. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV).

slovakia

left justify in out

"V súvislosti so zásadnou zmenou bezpečnostného prostredia vláda vníma nevyhnutnosť zvýšenia početných stavov Ozbrojených síl (OS) SR, ako aj potrebu zásadného posilnenia aktívnych záloh slúžiacich pre potreby prípadného ohrozenia a krízových situácií," uvádza sa v dokumente. V kontexte rýchlo sa meniaceho bezpečnostného prostredia chce kabinet prehodnotiť jednotlivé strategické dokumenty.

Vláda deklaruje záujem presadzovať mierové riešenie sporov. Za jediné správne riešenie vojny na Ukrajine považuje okamžité presadzovanie prímeria a začiatok mierových rokovaní. V systéme obrany chce klásť dôraz na ochranu živej sily - profesionálneho vojaka.

Medzi strednodobé priority vláda zaradila rozvoj modernej ochrany jednotiek bezpilotnými prostriedkami, robotickými prieskumnými prostriedkami a ďalších obranných taktík. V súvislosti so zvyšujúcim sa počtom krízových situácií vláda chce rozvíjať ženijné vojsko.


Vzniknúť by mohol fond na budovanie a rozvoj obrannej infraštruktúry, v ktorom sa budú sústrediť prostriedky najmä na rozvoj civilnej infraštruktúry štátu, ktorá je zásadným spôsobom využívaná armádou. Kabinet zváži možnosť umiestnenia lietadiel F-16 zo základne Sliač na základňu Kuchyňa.


V kontexte aktuálnej bezpečnostnej situácie upozorňuje na potrebu ešte zásadnejšieho rozvoja individuálnych schopností obrany. Chce tiež doplniť nové spôsobilosti vyplývajúce z aktuálnych potrieb.


Zámerom je modernizácia zbraňových systémov a ostatnej techniky v podmienkach domácich výrobcov, prípadne širšej kooperácie krajín V4, čím sa má prispieť k pozitívnemu rastu HDP aj výrobných spôsobilostí výskumu a vývoja moderných technológií. Kabinet deklaruje tiež zásadnú podporu domácemu zbrojárskemu priemyslu.


Krátkodobými prioritami sú zapojenie Ozbrojených síl SR do boja s nelegálnou migráciou, zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine, urýchlenie obnovenia suverenity v oblasti ochrany vzdušného priestoru v čo najskoršom možnom termíne, prehodnotenie zmlúv uzavretých predchádzajúcim vedením. Vláda avizuje aj zefektívnenie činnosti rezortu obrany racionalizáciou všetkých jeho organizačných štruktúr.


V procese obstarávania chce využiť spoločné projekty vyzbrojovania s ostatnými bezpečnostnými zložkami, ako aj so zahraničnými partnermi. Takto získané finančné prostriedky prednostne využije na rozvoj OS SR. Sľubuje tiež dôstojné oslavy Slovenského národného povstania. Ambíciou je tiež prehĺbiť vzťah medzi príslušníkmi ozbrojených síl a širokou verejnosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR, Foto: SITA (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies