Chcete spoznať tajomstvo podivného červeného snehu?

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 15:15 • 2 min
Chcete spoznať tajomstvo podivného červeného snehu?

Červený sneh vo Francúzskych Alpách? Áno, stáva sa to. Je to akýsi tajomný klimatický kolobeh.

slovakia

left justify in out

Môže byť znakom vplyvu zmeny klímy na hory, a taktiež naopak. Keď sa vydáte na túru vo Francúzskych Alpách počas neskorej jari, či  na začiatku leta existuje veľká šanca, že medzi sivými vápencami a zakrpatenými vegetačnými hrudami narazíte na dosť podivné červené snehové vločky. 

 

img

 

Čoho výsledkom je červený sneh?

Tento zvláštny jav, známy aj ako krvavý sneh, je výsledkom obranného mechanizmu produkovaného mikroskopickými riasami, ktoré rastú v alpskom snehu. Tieto riasy majú zvyčajne zelenú farbu, pretože obsahujú chlorofyl, skupinu pigmentov produkovaných väčšinou rastlín, ktoré im pomáhajú absorbovať energiu zo slnečného svetla. Keď však riasy v snehu plodne rastú a sú vystavené silnému slnečnému žiareniu, produkujú molekuly pigmentu červenej farby známe ako karotenoidy, ktoré pôsobia ako slnečný štít na ochranu ich chlorofylu.

 

img

 

Červené snehové riasy boli objavené počas expedície do Arktídy v roku 1818 a stále sú plné tajomstiev, ktoré sa vedci pokúšajú odhaliť.

 

Výskum v Prahe

Len pred dvoma rokmi identifikovali botanici na Karlovej univerzite v Prahe v Českej republike úplne nový rod mikrorias, ktorý je zodpovedný za tvorbu červeného a oranžového snehu v rôznych častiach sveta. Pomenovali ho „Sanguina“.

 

Ďalšie typy

Nie je to však jediný druh mikrorias, ktoré sú zodpovedné za červený sneh. Niekoľko ďalších typov, ako napríklad Chlamydomonas nivalis a riasy, ktoré rastú v blízkosti kolónií tučniakov antarktických nazývaných Chloromonas polyptera, tiež produkujú pigmenty na vytváranie červeno a ružovo zafarbeného snehu.

 

img

 

Zmena klímy

Jeho vzhľad a zmiznutie dôležitými znakmi zmeny klímy a toho, ako ovplyvňuje jemné ekosystémy, v ktorých sa riasy nachádzajú.

 

img

 

Podľa Liane G Benning, profesorky geochémie rozhrania Nemeckého výskumného centra pre geovedy v Postupime, je červený sneh v dôsledku globálneho otepľovania stále bežnejší.  "Nárast atmosférických hladín oxidu uhličitého zvyšuje teplotu, čo vedie k ďalšiemu topeniu snehu. V okamihu, keď je na snehu tekutá voda, začnú riasy rásť,“ povedala.

 

Ako ovplyvňuje červený sneh zmenu klímy?

Toto zvyšujúce sa množstvo červených snehových rias môže tiež prispievať k zmene klímy. Červený pigment zmení povrch snehu na tmavý, čím sa zníži množstvo svetla a tepla, ktoré odráža späť do vesmíru.  Je to známe ako efekt albedo. 

 

img

 

Zachytením väčšieho množstva slnečného tepla sa sneh topí ešte rýchlejšie, čo umožňuje ďalšiemu množeniu rias. „Existuje nekontrolovateľný efekt, v ktorom riasy roztápajú svoje preferované prostredie. Je to, akoby si ničili vlastný dom,“ povedala profesorka.

 

V širšom meradle môže extra teplo absorbované zafarbeným snehom zmeniť teplotu v širšom prostredí a urýchliť topenie snehových vrstiev a ľadovcov. Jedna štúdia odhaduje, že počas jednej sezóny tavenia by kvety červených rias mohli znížiť snehové albedo o 13%, čo naznačuje, že hrá dôležitú úlohu v tom, ako je možné zosilniť účinky klimatických zmien v horskom prostredí.

 

img

 

Prítomost živočíchov

Testy na vzorkách odobratých v júni odhalili prítomnosť jednobunkových živočíchov nazývaných zooplanktón.

 

Štúdie preukázali, že červené riasy sa vyskytujú na ľadovcoch po celom svete, od Antarktídy cez Himaláje až do Arktídy. No tieto škvrny farebného snehu prekvitajúce životom sú krátkodobé, objavujú sa iba niekoľko týždňov v roku. Keď sa počasie opäť ochladí, farba zmizne a sneh sa vráti k svojej zvyčajnej bielej farbe.

 

Čo sa deje s červenými riasami v zime?

„Jedna teória hovorí, že keď zamrznú, zaspia a stanú sa takmer transparentnými,“ hovorí vedec Benning. Keď to už nie je potrebné, stratia podľa neho pigmentáciu, pretože je to energeticky náročný proces.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies