Slovenské komorné divadlo Martin uvedie premiéru inscenácie Hekuba

NETKY.SK • 15 Február 2023, 16:00 • 2 min
Slovenské komorné divadlo Martin uvedie premiéru inscenácie Hekuba

MARTIN - Slovenské komorné divadlo (SKD) Martin uvedie v piatok (17. 2.) a v sobotu (18. 2.) premiéru inscenácie hry Mariny Carr Hekuba v réžii Lukáša Brutovského. Hekuba je podľa režiséra fascinujúcim rozprávaním o odvahe a nezlomnosti ženy na troskách bájnej Tróje.

slovakia

left justify in out

"Írska dramatička Marina Carr rozpráva príbeh kráľovnej Hekuby inovatívnym spôsobom a priamym, súčasným jazykom. Hlavná ženská postava si prejde utrpením s takou vnútornou silou a dôstojnosťou, že to z nej robí veľmi zaujímavú figúru. Vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu je to nesmierne aktuálny text. Pričom na ňu neupozorňuje priamo," uviedol Brutovský. Podotkol, že autorka zaujímavým spôsobom interpretačne obracia samotný trójsky mýtus.

 

"Trójania z toho vychádzajú ako porazená, vysoko kultivovaná civilizácia. A Gréci, ktorí neskôr písali svoju víťaznú históriu, v hre vystupujú ako divošský, takmer negramotný spolok ľudí, ktorí veľmi bezohľadne pristupujú k situácii na konci trójskej vojny," priblížil. "Je to zvláštna hra, lebo sa začína v úplnom rozpade. A ide hlbšie a hlbšie do oveľa väčších problémov. Takže, je to pátranie v sebe, čo všetko človek dokáže, ako sa vie postaviť k hrozným situáciám. Až nepredstaviteľným. Stále sa s tým ešte vyrovnávam," povedala predstaviteľka kráľovnej Hekuby Lucia Jašková.

 

Inscenácia SKD Martin je dramaturgickou dvojičkou inscenácie Iokasté, ktorá mala premiéru na začiatku sezóny. "Zároveň demonštruje kvalitatívne aj kvantitatívne úplne iný prístup k antickej látke. Na rozdiel od autorsky poňatej a komornej Iokasté je Hekuba inscenáciou s veľkými ženskými a mužskými postavami. V kombinácii s témou sa pre SKD stane ďalšou z výziev smerom k súborovej súhre a hľadaniu možností a podôb spoločného hereckého jazyka," dodala PR manažérka martinského divadla Monika Ondrušová. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies