Obama vyzval palestínskeho prezidenta Abbása na podniknutie ťažkých krokov na ceste k mieru

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 18:27 • 2 min
Obama vyzval palestínskeho prezidenta Abbása na podniknutie ťažkých krokov na ceste k mieru

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyzval dnes palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, aby uskutočnil ťažké rozhodnutia a prevzal na seba riziko za kroky vedúce k mieru s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu na stretnutí s Abbásom v Bielom dome zároveň vyjadril nádej na dosiahnutie pokroku v izraelsko-palestínskych mierových rokovaniach, ktoré sprostredkovali Spojené štáty, uviedla agentúra Reuters. 
      

"Budeme musieť prijať niektoré ťažké politické rozhodnutia a riziká, ak sa chceme pohnúť vpred. Dúfam, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch budeme môcť vidieť pokrok," povedal Obama podľa agentúry AP.

      

Podľa amerického prezidenta je jednoznačné, že by sa malo mierové riešenie odvíjať od územných nárokov platných pred rokom 1967, keď územie vojensky zabral Izrael, no malo by dôjsť k vzájomnej dohode o územnej "výmene", zaručujúcej bezpečnosť Izraela a samostatnosť pre Palestínčanov.
      

Obama sa v Bielom dome stretol pred dvoma týždňami aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorému adresoval podobnú výzvu ako Abbásovi.
      

Americký prezident ocenil palestínskeho vodcu za jeho "vytrvalé odmietanie násilia a hľadanie diplomatického a mierového riešenia konfliktu s cieľom umožniť vznik dvoch štátov žijúcich vedľa seba v mieri a bezpečnosti. Štátu, ktorý by Palestínčanom priniesol dôstojnosť a samostatnosť, a štátu, ktorý by Izraelčanom umožnil zažívať bezpečnosť a mier s jeho susedmi".
      

Palestínsky prezident upozornil Obamu na dôležitosť plnenia dohody s Izraelom o prepustení palestínskych väzňov, ktorú sprostredkoval šéf diplomacie USA John Kerry a ktorú by mal židovský štát splniť do 29. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies