VIDEO Japonsko zasiahol najväčší tajfún za 60 rokov. Hlásia najmenej 19 obetí

NETKY.SK • 13 Október 2019, 11:11 • 2 min
VIDEO Japonsko zasiahol najväčší tajfún za 60 rokov. Hlásia najmenej 19 obetí

TOKIO - Počet obetí tajfúnu Hagibis, ktorý v sobotu zasiahol rozsiahle oblasti východného Japonska, stúpol na minimálne 19.

slovakia

left justify in out

Toto číslo dala dokopy služba Kyodo News, ktorá zhrnula viaceré lokálne správy. Nezvestných by malo byť ešte asi 13 ľudí. Oficiálne údaje, ktoré v nedeľu zverejnila vláda, pritom hovorili o najmenej siedmich mŕtvych a 15 nezvestných.

Do záchranných operácií nasadili 27-tisíc vojakov a ďalších záchranárov, ktorí majú k dispozícii aj helikoptéry a člny. Podľa verejnoprávneho vysielateľa NHK sa vylialo 14 riek, niektoré z nich na viacerých miestach. Silné dažde na viacerých miestach spôsobili zosuvy pôdy. Podľa hovorcu japonskej vlády Jošihideho Sugu je asi 376-tisíc domov bez elektriny a 14-tisíc nemá tečúcu vodu.

V skorých ranných hodinách nedele miestneho času obnovili prevádzku na niektorých železničných tratiach v tokijskej oblasti, no niektoré ešte kontrolujú a mali by ich spustiť v priebehu dňa.

Oko tajfúnu Hagibis, čo znamená po filipínsky "rýchlosť", zasiahlo ostrov Honšu v sobotu krátko pred 19:00 miestneho času (12:00 stredoeurópskeho letného času) na polostrove Izu, juhozápadne od Tokia, a následne búrka pokračovala ďalej na sever.

 


V súvislosti s tajfúnom v sobotu zrušili dva zápasy na majstrovstvách sveta v ragby, koncerty i mnohé ďalšie podujatia. Nekonala sa ani kvalifikácia Veľkej ceny Japonska majstrovského seriálu formuly 1. V oblasti tiež prerušili železničnú dopravu a zrušili viac ako tisíc letov.
 

Vládne záchranné zložky vyslali v nedeľu vrtuľníky a člny k ľuďom, ktorí uviazli v zaplavených domoch, a na iných miestach záchranári pátrajú po ľuďoch v domoch zasiahnutých zosuvmi pôdy. Tieto operácie prebiehajú naplno v rozľahlých častiach krajiny vrátane metropoly Tokio a okolitého regiónu.

 

 

Niektoré z obetí zomreli po zosuvoch pôdy a ďalšie osoby, ktoré sa nachádzali v autách, so sebou stiahla záplavová voda po tom, čo sa rieky po prívalových dažďoch vyliali zo svojich korýt.

 

Hoci sa v nedeľu ráno sila búrky výrazne oslabila, škody sú podľa hovorcu japonskej vlády značné. Hovorca obyvateľom prisľúbil, že pomoc je na ceste. Podľa jeho slov do záchranných prác a odstraňovania škôd nasadili 27.000 vojakov a ďalších záchranárov. Bez elektriny bolo 376.000 domov a 14.000 domov sa ocitlo bez dodávok pitnej vody.

 

Meteorológovia už pred príchodom Hagibisu varovali, že to bude zrejme najhorší tajfún, aký zasiahol Japonsko za 60 rokov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies