Najbrutálnejšia beštia! Štefan Svitek, posledný popravený na Slovensku

NETKY.SK • 9 Marec 2021, 16:19 • 2 min
Najbrutálnejšia beštia! Štefan Svitek, posledný popravený na Slovensku

Štefan Svitek na prvý pohľad vyzeral ako normálny typ muža, no vykľul sa z neho odporný a zvrátený rozparovač.

slovakia

left justify in out

Jeho rodina sa ho bála, hlavne keď pol pod vplyvom alkoholu. V roku 1987 sa pred ním manželka aj deti schovali v letnej prístavbe, pretože mali strach. Bol opitý. Strach sa rodine stal osudným. 

 

img

 

Ako sa to celé začalo

 

Vyrastal  v osade Kysuca, v zlom rodinnom zázemí. Jeho otec bol agresívny alkoholik. Štefan teda celé detstvo čelil priamej agresii v rodine. Takéto správanie sa pre neho stalo prirodzeným.

 

Keď mal 10 rokov, priviazal mačku k osiemu hniezdu, alebo zabalil žabu do handier a zapálil. Týranie zvierat prerástlo do zvláštnych sexuálnych chúťok. Sexuálna deviácia sa u neho stala normálnou.

 

Sexuálna agresivita u neho nebola patologická, nakoľko veľmi rád spôsoboval bolesť. Siahalo to až do agresívneho sadizmu. Typický sadistický vrah je sociálne izolovaný, citovo plochý, introvertný, niekedy príliš sa kontrolujúci, prudérny, moralistický, hypochondrický. Často je závislý na matke rovnako, ako aj ona na ňom.

 

U sadistov je vzrušenie dosahované dominanciou, totálnou kontrolou objektu. Sadista je vzrušovaný fyzickým a duševným utrpením obete a pocitom, že obeť je plne v jeho moci.

 

Holdoval Zoofílii. Od dvanástich mával sexuálny styk s dobytkom. A rád im spôsoboval obrovskú bolesť pohlavných orgánov. Napríklad kravám rezal vemená a býky kastroval.

 

Nepotreboval konkrétnu zbraň. Zobral do rúk čokoľvek, čo bolo v okolí. Raz použil rozbitú žiarovku, ktorou býkovi odrezal semenníky.

 

Trpel sebapoškodzovaním.  V jeho prípade sa v ňom skôr vyžíval. Vyžíval sa v utrpení.  Do bradaviek a semenníkov si pichával ihly, alebo sa rezal do brucha s hrdzavým drôtom.

 

Rád ubližoval slabším ľuďom. Napríklad uväznil a opakovane znásilňoval 40-ročnú mentálne retardovanú ženu, ktorej okrem iného strkal do pohlavného orgánu baterku. Bolesť si spôsoboval i strkaním rôznych predmetov do konečníka.

 

 

Časté tresty vo väzení

 

Za svojich 27 rokov života si stihol dokopy odsedieť osem rokov a absolvovať psychiatrické liečenie, ktoré mu však nepomohlo, a po prepustení pokračoval vo svojich deliktoch.

 

Svitekov najväčší zločin

 

Štefan bol od roku 1983 ženatý s Máriou, ktorá mala z predchádzajúceho manželstva jednu dcéru, 6-ročnú Annu. Ich vzťah opísal ako priemerný. Vraj ju len párkrát prefackal.

So Štefanom mala jedno dieťa, 4-ročnú Elenu a druhé očakávala. Bola tehotná. Svoju manželku a deti, podľa susedov a známych, bil a týral.

 

Staršiu dcéru údajne opakovane zväzoval.  Alkoholom zapíjal analgetiká a v takých stavoch bol veľmi nebezpečný.

 

V osudný deň Štefan celý deň popíjal v práci a potom aj  v krčme. Okolo 23. hodiny dorazil domov. Zaskočilo ho, že sa jeho manželka a deti pred ním schovali. Údajne mu povedala, aby sa vrátil tam, odkiaľ prišiel. Táto veta v ňom vyvolala agresivitu a dvere otvoril násilím.

 

Pasivita jeho manželky ho veľmi rozčúlila, následne jej niekoľkokrát zaťal sekerou do hlavy. „Keď sa deti začali hýbať, zlakol som sa,“ dodal Svitek vo výpovedi. Potom to isté urobil aj im.

 

img

 

Lenže zabitím vlastnej rodiny sa pre neho nič neskončilo. „Vošiel som do izby, v tom šialenstve som maželke stiahol šaty, vrazil som do nej nôž. Ako som ju rozrezal, vyšli z nej všetky vnútornosti. Hádzal som ich ľavou rukou za seba. Nepamätám si či som plod rozrezal pri tom, ako som ju rozrezal, alebo som ho rezal osobitne. Potom som jej odrezal oba prsníky,“ priznal sa na polícii.

 

Prebudila sa jeho sexuálna túžba plná sadizmu

 

Všetky telá rozštvrtil a niekoľkokrát sa nad nimi uspokojil. Manželku vyzliekol, sekerou a nožom jej otvoril hrudník a brucho. Odrezal jej oba prsníky a vnútornosti a všetko to porozhadzoval okolo seba.

 

To, že bola jeho manželka tehotná, mu hralo do karát.  Plod svojho nenarodeného dieťaťa, chlapčeka, vytiahol a rozrezal žiletkou značky Astra. Taktiež z neho povyberal všetky vnútornosti.

 

Tento istý akt zopakoval u oboch dcér.  Dcéry dal do mechu a odišiel, no potom sa vrátil do kuchyne a pohlavne ich zneužil, a následne vypitval. Z vražedného ošiaľu ho prebral psí brechot.

 

Tvrdil, že vybehol v trenírkach, no tie sa našli na mieste činu. Správa z miesta činu opísala, že pri posteli ležala ľudská pečeň, pri stole od televízie ležala časť pľúc. Hlave jednej z obetí chýbal mozog aj oči.

 

Útek

 

Po vražde utiekol a chcel sa obesiť. Povraz sa mu však pretrhol a spadol na zem.  Pred samovraždou si vraj chcel porezať svoje pohlavné orgány. Vrátil sa do rodného domu, kde v pokoji zaspal.  Potom vypil Alpu, cítil bolesti celého tela aj pohlavných orgánov. Neskôr sa vybral smerom k osade Sedmák a po ceste sa ku všetkému priznal.

 

V záhradnom domčeku sa už šíril odporný hnilobný zápach. Po celom dome boli rozhádzané vnútorné orgány, steny a dlážka boli ostriekané krvou a obsahom čriev.

 

Svitek na súde sluboval, že sa nechá „vykastrovať“

 

img

 

Znalci potvrdili, že Svitek je psychopatická osobnosť s ťažkými poruchami emotivity, s výraznou agresivitou, trpiaca sexuálnymi úchylkami, sadizmom, sadomasochizmom, zoofíliou a nekrofíliou. Šanca na nápravu, či prevýchovu bola u neho nulová.

 

Podľa znalcov Svitek získal najintenzívnejší sexuálny zážitok až manipuláciou s mŕtvolami. Jeho intelekt bol v pásme podpriemeru. Jeho IQ bolo 81. Intelekt sa nerozvinul na základe vrodenej retardácie ale aj vďaka nedostatočne stimulujúcemu rodinnému prostrediu. Na súde sľuboval, že si nechá odstrániť genitálie.

 

Krajský súd v Banskej Bystrici uznal Štefana Sviteka vinným z obzvlášť brutálnej trojnásobnej vraždy, a odsúdil ho na trest smrti. Vykonaný bol 8. júna 1989 v Bratislave obesením.  Svitek sa stal posledným popraveným v Československu.

 

Informácie sme čerpali z YouTube fakulty UMB v Banskej Bystrici.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona