Náklady na hypotéku môžu vzrásť až o tretinu, udávajú finanční odborníci zo spoločnosti Moneyhoon

NETKY.SK • 13 Júl 2023, 12:00 • 2 min
Náklady na hypotéku môžu vzrásť až o tretinu, udávajú finanční odborníci zo spoločnosti Moneyhoon

BRATISLAVA - Podľa dát odborníkov z finančnej platformy Moneyhoon hypotéky zdražejú približne o tretinu. Pre neustále sa zvyšujúce úrokové sadzby sa tak mesačná splátka vysnívaného bývania môže vyšplhať napríklad o 31 % pri náraste sadzieb z 1 % na 4 % p. a. pri splatnosti na 20 rokov. U Slovákov preto rastie záujem o hypotéky na nešpecifikovanú nehnuteľnosť, ktorých dopyt je oproti minulému roku, keď bol tento pomer menší než tretina dvojnásobný. V nich sa žiadatelia zaviažu úverovou zmluvou, v ktorej majú dohodnuté cenové podmienky k budúcej kúpe nehnuteľnosti v banke a banka sa zaviaže klientovi peniaze poskytnúť.

slovakia

left justify in out

 
„V súčasnej situácii je pomerne ťažké odhadnúť, aká budúcnosť hypoték nás čaká. Do plánov klientov môže opäť zasiahnuť úprava legislatívy, ako sa to stalo v posledných mesiacoch niekoľkokrát. Napríklad legislatívne obmedzenia maximálneho možného úveru LTV (loan to value) donútilo ľudí pristúpiť k refinancovaniu či konsolidácii svojich existujúcich záväzkov. Súčasným trendom popri rastúcich nákladoch, ktoré sa zväčšili takmer o tretinu, je aj hypotéka na nešpecifikovanú nehnuteľnosť. Klient si tak chráni riziko straty zloženej zálohy na nehnuteľnosť, ktorú si nakoniec nemôže dovoliť, lebo banka schváli nižšiu hypotéku, ako by klient na kúpu potreboval. Klient teda vie svoje maximum skôr, ako si vyberie nehnuteľnosť, a v tom rozmedzí sa pohybuje pri výbere,“ hovorí hypotekárny expert Moneyhoon Martin Vacho.

 

Popularita hypoték naopak

Nových žiadateľov o hypotéku je v porovnaní s rokom 2021 o tretinu menej. Naopak, pribúda tých, ktorí prípravu na hypotéku riešia z hľadiska príjmov a konsolidácie záväzkov niekoľko mesiacov dopredu či bez výberu kúpy konkrétnej nehnuteľnosti. Oproti minulému roku, keď bol tento počet záujemcov 20 %, narástol u klientov Moneyhoon až na 50 %. Hypotéku na nešpecifikovanú nehnuteľnosť volia žiadatelia ako špecifický druh hypotéky, v ktorom si nechávajú schváliť určitú výšku hypotéky bez špecifikácie kupovanej nehnuteľnosti.

 

U ostatných žiadateľov najviac rezonujú témy dĺžky splatnosti hypoték a dĺžka fixácie. Dĺžka splatnosti je kľúčová najmä podľa typu žiadateľa, jeho veku, ďalších záväzkov a schopnosti dlhodobo splácať nejakú výšku splátky. Rozdiel v dĺžke fixácie zasa závisí od jednotlivých ponúk bánk a pocitu istoty, ktorý klient potrebuje. Dlhšiu fixáciu preferujú konzervatívni klienti s potrebou udržať si dlhší čas splátku, kratšiu optimistickejší klienti, ktorí veria, že sa sadzby opäť znížia. „Nepredpokladám návrat k zníženiu na úroveň, aká bola v roku 2021. Výška sadzieb jednotlivých fixácii je niekedy identická a zmysel má rozhodovanie sa až v momente, keď sa nájde to najvýhodnejšie riešenie pre klienta. Je potrebné vyhodnocovať výhodnosť z pohľadu fixácie na identické obdobie, aby sa zistilo, aký je rozdiel v preplatení pri odlišných fixáciách,“ doplňuje Vacho.

Tipy na zníženie preplatenia

Meniace sa podmienky hypoték nútia Slovákov každý krok ich smerom strategicky premyslieť. Jednou z možností je nízku úrokovú sadzbu predchádzajúceho obdobia finančne zhodnocovať. Ďalšou možnosťou je pre novší úver využiť legislatívnu možnosť 20 % mimoriadnej splátky bez sankčného poplatku. Banky však majú rozdielne nastavené podmienky mimoriadnej splátky. Jednou z možností je aj mimoriadna splátka cez mobilnú aplikáciu banky. 

 

Moneyhoon preto pripravil na svojom webe hypotekárne kalkulačky, ktoré umožnia porovnanie všetkých dostupných možností refinancovania hypoték. Do nich sa tiež premietajú zmeny, ktoré v súvislosti s financovaním hypotekárnych úverov pripravuje ich banka. Žiadatelia tak majú možnosť rozhodnúť sa bezplatne, akú zmenu má zmysel v súvislosti s ich existujúcou hypotékou urobiť.

 

O Moneyhoon

Moneyhoon je digitálna platforma, ktorej cieľom je dosiahnuť finančnú pohodu pre svojich používateľov. Poskytne prehľad o osobných financiách a pomôže so zložitými produktmi ako hypotéka, životné poistenie či investície. To všetko s pomocou AI a skúsených expertov s cieľom zlepšiť finančné zdravie. Spoločnosť chce dosiahnuť status najlepšieho digitálneho správcu financií. Na to, aby sa to zakladateľom podarilo, stavajú na dlhoročnej expertíze, no zároveň absolútnej jednoduchosti a prehľadnosti svojich produktov a služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Moneyhoon / Marek Nemček Foto: DAŇOVÝ PORADCA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies