Obama: Streľba vo Washingtone ukazuje potrebu lepších previerok držiteľov zbraní

NETKY.SK • 18 September 2013, 08:14 • 2 min
Obama: Streľba vo Washingtone ukazuje potrebu lepších previerok držiteľov zbraní

WASHINGTON - Streľba na vojenskej základni vo Washingtone, pri ktorej zahynulo 13 ľudí, ukazuje potrebu lepšieho preverovania prípadných duševných problémov u kupcov zbraní. Uviedol to v utorok prezident USA Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Aaron Alexis, 34-ročný zamestnanec dodávateľskej spoločnosti, zastrelil v pondelok v areáli námorných síl (Washington Navy Yard) 12 ľudí predtým, ako ho pri prestrelke zabili policajti. "Prvé správy naznačujú, že tento človek mohol mať určité duševné zdravotné problémy," povedal Obama pre televíznu sieť Telemundo. "Skutočnosť, že nemáme dostatočne prísny systém previerok, nás väčšmi robí menej chránenými pred takýmito hromadnými vraždami," citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Polícia štátu Rhode Island v auguste upozornila námorné sily USA na to, že Alexis sa sťažoval, že "počuje hlasy". V pondelok vstúpil do budovy na základni s platným preukazom a legálne kúpenou brokovnicou, pričom sa vnútri zmocnil ďalšej zbrane. Obama si tento rok stanovil sprísnenie zbrojnej legislatívy za prioritu po tom, ako ozbrojenec na základnej škole v Newtowne v štáte Connecticut v decembri zastrelil 20 detí a šiestich dospelých.

Kongres však odmietol jeho návrhy na obmedzenie predaja určitých druhov strelných zbraní a uzavretie medzery v zákone, umožňujúcej v istých prípadoch predávať zbrane bez previerky kupujúcich. Proti týmto opatreniam bojovali lobistické skupiny argumentujúce, že by porušili ústavné práva Američanov.

V Spojených štátoch si nemôžu kúpiť zbrane ľudia, ktorých nedobrovoľne poslali do psychiatrických liečební alebo majú podľa zistenia súdu vážnu duševnú chorobu. Mnohé štáty USA však nehlásia informácie o duševnom zdraví do federálneho systému NICS, ktorý využívajú predajcovia zbraní pri preverovaní kupujúcich, konštatuje Reuters.

Obama uviedol, že si želá, aby štáty poskytovali do databázy viac mien, podľa odborníkov by to však mohlo odrádzať ľudí od vyhľadávania liečby duševných problémov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies