Rezort diplomacie pošle znepriateleným stranám Náhorného Karabachu humanitárnu pomoc

NETKY.SK • 12 Október 2020, 14:11 • 2 min
Rezort diplomacie pošle znepriateleným stranám Náhorného Karabachu humanitárnu pomoc

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR poskytne prostredníctvom Medzinárodného výboru Červeného kríža humanitárnu pomoc obyvateľom postihnutým konfliktom v Náhornom Karabachu.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie s tým, že finančné prostriedky vo výške 25-tisíc eur budú použité na nákup zdravotníckeho materiálu a základných potravín.

 

img

 

Ľudia nemajú prístup k základným potrebám

"Veľký priestor sa venuje politickým záujmom, požiadavkám či historickým krivdám, ale často sa pri tom zabúda na to, že tisíce bežných ľudí prichádzajú o domovy, prístup k základným potrebám, či dokonca o život. Rozhodli sme sa preto poskytnúť okamžitú pomoc obyvateľom postihnutým týmto konfliktom, a to na oboch stranách vojnovej línie," vysvetlil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS).

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Prímerie v Náhornom Karabachu sa opäť porušuje, obe strany podnikajú útoky

 

Tisíce ľudí podľa rezortu z obavy o svoje životy opúšťajú konfliktnú oblasť. "MZVEZ SR hneď po vypuknutí bojov odsúdilo násilné riešenie konfliktu, ktoré je v príkrom rozpore s Chartou OSN, a vyzvalo znepriatelené strany, aby čo najskôr obnovili politické rokovania," dodalo ministerstvo.

 

img

 

Prečítajte si viac: Boje v Náhornom Karabachu boli ukončené! Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na prímerí

 

Znepriateľené strany porušujú dohodu o prímerí

Napriek dohode o prímerí sprostredkovanej Ruskom si Arménsko a Azerbajdžan naďalej vymieňajú obvinenia z pokračujúcich útokov v odštiepeneckom regióne Náhorného Karabachu. Prímerie začalo platiť v sobotu, no obe strany prakticky okamžite začali upozorňovať na jeho porušovanie.

Hovorkyňa arménskeho ministerstva obrany Šušan Stepanjanová v pondelok informovala, že azerbajdžanské sily "intenzívne ostreľujú južný front" zóny konfliktu.

img

 

Azerbajdžanský rezort obrany však trvá na tom, že dodržiava prímerie a obvinil arménske sily z ostreľovania azerbajdžanských oblastí Goranboy, Terter a Agdam, ktoré sa nachádzajú v blízkosti Náhorného Karabachu.

 

Obavy z vypuknutia vojny
Najnovšia séria konfliktov medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach sa začala v nedeľu 27. septembra. Počas dvoch týždňov trvajúcich bojov prišli o život stovky ľudí. 

 

Nové zrážky vyvolali obavy z vypuknutia úplnej vojny, do ktorej by mohli byť zatiahnuté aj regionálne veľmoci Turecko a Rusko.

 

Náhorný Karabach obývajú etnickí Arméni a Azerbajdžan stratil kontrolu nad oblasťou vo vojne začiatkom 90. rokov. Konflikt si vtedy vyžiadal približne 30-tisíc obetí na životoch

 

Táto enkláva však zostáva medzinárodne uznávaná ako súčasť Azerbajdžanu. Obe strany majú vysokú vojenskú prítomnosť v demilitarizovanej zóne, ktorá región oddeľuje od zvyšku Azerbajdžanu.

 

Súvisiaci článok: Slovensko žiada Rusko a Turecko aby upokojili situáciu v Náhornom Karabachu

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona