ŠOKUJÚCE: Uklonia sa, no keď si ich pohneváte, zaútočia i kradnú

NETKY.SK • 6 Október 2020, 17:14 • 2 min
ŠOKUJÚCE: Uklonia sa, no keď si ich pohneváte, zaútočia i kradnú

Krajina vychádzajúceho slnka je známa aj ako miesto, kde si veľmi vážia každý živý organizmus. Preto niet divu, že v Japonsku je ostrov, kde si žijú iba mačky, mesto, v ktorom daniela stretnete na každom rohu, či slávne onsen-kúpele, v ktorých oddychujú aj opice.

slovakia

left justify in out

Najznámejším a najviac navštevovaným z týchto miest je Nara – prvá metropola Japonska. V meste, ktoré je počtom obyvateľov podobné Košiciam, je to pretkané históriou i láskou k zvieracej ríši. Je priam až šokujúce, ako si miestni dokážu udržať budovy, z ktorých niektoré majú až 1300 rokov. Ak sa takto správajú k veciam, o čo viac sú potom úctiví k ľuďom?

 

 

Vzájomná úcta i pomoc

Japonci totiž prejavujú nielen úctu k všetkému živému, ale aj k prírode ako takej, dokonca aj k materiálu, preto sa aj o budovy náležite starajú. Je to aj pre úctu k predkom. Sú presvedčení, že aj nehmotná vec, napríklad obyčajný kameň, alebo holá stena vlastného príbytku, si zaslúžia úctu, lebo im slúžia a pomáhajú.

 

Daniel na každom kroku

Keď prídete do Nara-parku, čo je najobľúbenejšia časť tohto mesta, budete prekvapený absolútnou dominanciou danielov. Tí vládnu prakticky všade, pýtajú si od turistov jedlo, ale nezabúdajú pritom ani na úctu. Úklon podobný japonským zvyklostiam sa však u nich nadobudol trošku, ako sa hovorí, z núdze cnosť.

 

img

 

Prečo sa ukláňajú?

Úklonom si totiž tieto ikonické zvieratká pýtajú jedlo. A to nie hocijaké. V Nare totiž pre nich vyrábajú a predávajú špeciálne keksy, ktoré na pomery vysokých japonských cien stoja naozaj symbolicky. Pochutiny pre zvieratá však chutia aj mnohým turistom, ktorí si zo zvedavosti kúsok odhryznú tiež.

 

Bez strachu

Keďže pôvodne lesným tvorom sa nechce čas tráviť len v preplnenom parku, rady si zájdu aj do mesta, kde ich je tiež dosť. No idú najmä tam, kde je veľa turistov. A tak obchodná pešia zóna je miestami viac preplnená danielmi, ako nakupujúcimi, ktorí sú práve v reštaurácii či v predajniach so suvenírmi. A ak sú otvorené dvere, daniel sa nebojí vojsť ani tam.

 

img

 

Drzosť

Milá zver je však niekedy taká navyknutá na prítomnosť ľudí, že slabú starostlivosť o ich plné žalúdky vedia náležite ohodnotiť. Ak sa im dostatočne nevenujete, môžu vás aj strčiť, alebo zjesť mapu, v ktorej si práve pozeráte trasu k ďalšej atrakcii.

 

Ikonický pohľad

Veľmi zaujímavým miesto neďaleko parku je aj pamiatka zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO – ide o ikonické náboženské miesto plné svätýň a lucerien. Nádherné zvery rady zablúdia aj sem a vidieť takúto scenériu, to je priam romantický zážitok.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies