Každá spoločnosť, ktorú zasiahla kontaminovaná ropa, bude s Ruskom rokovať samostatne

NETKY.SK • 11 Jún 2019, 10:57 • 2 min
Každá spoločnosť, ktorú zasiahla kontaminovaná ropa, bude s Ruskom rokovať samostatne

MOSKVA - V súvislosti s kontaminovanou ropou, ktorá bola transportovaná v priebehu apríla do Európy cez ropovod Družba, bude Rusko rokovať o odškodnení s každou spoločnosťou zvlášť. Uviedol to zástupca ruského ministra energetiky Pavel Sorokin.

slovakia

left justify in out

Po odhalení nadmerného množstva organických chloridov, museli byť dodávky v apríli zastavené. Cez Družbu sa do Európy prepravuje denne milión barelov ropy, čo je v prepočte 159 miliónov litrov. Prevádzkovateľ ropovodu spoločnosť Transnefť uviedla, že cez Družbu pretiekli 3 milióny ton, čo je takmer 22 miliónov barelov, kontaminovanej ropy. Podľa francúzskeho koncernu Total a ruskej firmy Lukoil kompenzácia za barel znečistenej ropy by mala byť okolo 15 USD.

 

 

Bielorusko odhaduje, že objem kontaminovanej ropy mohol dosiahnuť až 5 miliónov ton, čo zodpovedá mesačnému vývozu cez tento ropovod. Nie všetko však bude predmetom kompenzácie. Sorokin, ktorý vedie rozhovory v mene ruského ministerstva energetiky, sa ohľadom odškodného vyjadril nasledovne: "Každá (spoločnosť) má svoju vlastnú situáciu. Existujú rôzne schémy pre ropu dodávanú potrubím a náklady s tým spojené."

 

img

 

Pri kompenzácii sa bude brať do úvahy čas potrebný na zmiešanie znečistenej ropy s čistou surovinou, aby hladiny chloridov dosiahli povolené limity, ako aj náklady na skladovanie, prepravu a iné výdavky. Sorokin taktiež pripomenul, že "žiadni zahraniční odberatelia ruskej ropy zatiaľ nevypočítali presnú sumu kompenzácií, ktorú požadujú."

 

Podľa Ruska by odškodnenie mala zaplatiť spoločnosť Transnefť a nie štát. Zatiaľ, čo krajina odškodní producentov ropy za ich straty spôsobné kontamináciou, ropné spoločnosti by mali zase hovoriť so svojimi zákazníkmi o stratách v rámci dodávateľského reťazca.

 

 

Sorokin sa vyjadril, že "Rusko odčerpá ropu späť cez prístav Usť-Luga v Baltickom mori v priebehu dvoch týždňov." Táto kontaminovaná ropa je zatiaľ uskladnená v rafinérii Naftan v Bielorusku. Niektoré ruské prístavy, ktoré kríza pôvodne nezasiahla, zaznamenali nárast hladín chloridov, pretože Rusko rozriedilo znečistenú ropu čistou, aj keď v rámci povolenej úrovne.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Открытое обращение Уважаемые партнёры, коллеги! Мы являемся открытой компанией и считаем необходимым прокомментировать появившуюся информацию в отношении председателя Совета директоров компании. Мы подтверждаем факт проведения оперативно-следственных мероприятий. В случае необходимости мы готовы оказать любое посильное содействие правоохранительным органам. Объявление процессуальных действий по отношению к акционеру, безусловно, не скажется на экономической политике компании. Диалог ведётся в юридическом поле. За более подробной информацией следует обратиться к адвокату, сопровождающему ситуацию. Сообщаем также, что операционная деятельность компании осуществляется в штатном режиме, обязательства выполняются в полном объёме. Выполнение обязательств по отношению к нашим партнёрам и клиентам остаётся наиважнейшим приоритетом компании. #устьлуга #компанияустьлуга #израйлит

Príspevok, ktorý zdieľa ОАО "Компания Усть-Луга" (@ust_luga),

 

Znečistená ropa môže poškodiť rafinérske zariadenia, ale nemá vplyv na ropné produkty ani na konečných užívateľov, ako sú motoristi. Sorokin uviedol, že "obnovenie dodávok ropy cez Družbu na predkrízové úrovne závisí od prebiehajúcich rozhovorov medzi kupujúcimi a predávajúcimi, ale ministerstvo energetiky očakáva úplné obnovenie v pomerne blízkej budúcnosti."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies