Obama o Sýrii: Spojené štáty ako vodca sveta majú povinnosť konať

NETKY.SK • 31 August 2013, 06:24 • 2 min
Obama o Sýrii: Spojené štáty ako vodca sveta majú povinnosť konať

WASHINGTON - Prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že zvažuje "obmedzenú a úzku" akciu proti Sýrii. Jeho administratíva zároveň otvorene obvinila vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada z útoku chemickými zbraňami, pri ktorom zahynulo na okraji Damasku najmenej 1429 ľudí vrátane 426 detí - oveľa viac, než sa doteraz odhadovalo.

slovakia

left justify in out

"Neuvažujeme o pozemnom zásahu," povedal novinárom pred Bielym domom Obama, ktorý sa snažil upokojiť verejnosť, unavenú desaťročím vojen v Iraku a Afganistane. Citovali ho tlačové agentúry AP a Reuters. Prezident dodal, že chápe, že svet a Spojené štáty už cítia vyčerpanosť z vojen, pritom čelia prípadnému vojenskému zásahu proti Sýrii. 

Obama však zdôraznil, že Spojené štáty majú "ako vodca sveta" povinnosť brať na zodpovednosť krajiny, ak porušujú medzinárodné normy. Obama uviedol, že silne uprednostňuje mnohostrannú akciu, ale nechce svet paralyzovať. Ohľadne OSN Obama vyhlásil: "Bezpečnostná rada nie je schopná pohnúť sa dopredu."

Napriek hlasovaniu britského parlamentu proti vojenskému zásahu v Sýrii Obama naznačil, že Francúzsko stojí pri ňom. Americké vojnové lode sú už na mieste, aby zasadili úder a potrestali Asadov režim za chemický útok.

Obamove vyjadrenia v Bielom dome pred novinármi prišli v čase, keď jeho administratíva zverejnila verziu tajnej správy amerických spravodajských služieb, podľa ktorej je sýrsky režim zodpovedný za masívny útok chemickými zbraňami pri Damasku z 21. augusta. Dnes zároveň tím odborníkov OSN ukončil štvrtý deň vyšetrovania, ktorého cieľom bolo zistiť, čo sa stalo pri minulotýždňovom útoku. Medzinárodný tím odcestuje zo Sýrie v sobotu a pôjde do laboratórií v Európe so vzorkami, ktoré nazhromaždil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies