Česko rokuje s Čínou o vakcíne Sinopharm. Zeman tiež pracuje na dodávke Sputnika V

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 10:05 • 2 min
Česko rokuje s Čínou o vakcíne Sinopharm. Zeman tiež pracuje na dodávke Sputnika V

PRAHA – Na žiadosť českého premiéra Andreja Babiša začal prezident Miloš Zeman rokovať o dodávke čínskej vakcíny Sinopharm.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom na sociálnej sieti Twitter hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček. Premiér Babiš sa na prezidenta obrátil s požiadavkou, aby rozbehol rokovania s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom o dodávke vakcíny Sinopharm.

 

„Pán prezident (Zeman) tejto žiadosti vyhovel a napísal prezidentovi Čínskej ľudovej republiky (ČĽR),“ napísal v statuse Ovčáček. Ako doplnil, Čína na túto výzvu reagovala kladne.

 

Prezident sa ešte v utorok stretol so zástupcami čínskej spoločnosti CITIC Europe Holding, pričom diskutovali aj o možných dodávkach tejto vakcíny.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Baránek označil výroky o hybridnej vojne pre Sputnik V za hlúposti, nákup ruskej vakcíny podporuje

 

Zeman ešte pred časom požiadal Rusko o dodanie neschválenej vakcíny Sputnik V. Podľa dostupných informácií, o dodanie ruskej očkovacej látky prejavilo aj Rakúsko.

 

Dôvodom, prečo sa lídri začínajú zaujímať aj o iné vakcíny, sú meškajúce dodávky registrovaných vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

 

V priebehu pondelka na Slovensko už dorazila prvá várka Sputnika V, ktorú zabezpečil premiér Igor Matovič. Ako sám uviedol, v priebehu nasledujúcich mesiacov by malo do krajiny doraziť až 2 milióny kusov dávok. 

 

Mohlo by vás zaujímať: S ruskou vakcínou Sputnik V nemusia byť spájané len zdravotné riziká, ale aj problémy s cestovaním v rámci EÚ

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona