O čom uistil Blanár Lavrova? Šéf slovenskej diplomacie v Turecku rokoval aj o mieri v Gaze

NETKY.SK • 2 Marec 2024, 18:41 • 2 min
O čom uistil Blanár Lavrova? Šéf slovenskej diplomacie v Turecku rokoval aj o mieri v Gaze

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v dňoch 1. – 2. marca 2024 zúčastnil na treťom ročníku diplomatického fóra v tureckej Antalyi organizovaného pod záštitou prezidenta Tureckej republiky Recepa Tayyipa Erdogana.

slovakia

left justify in out

Platformy s cieľom hľadania mierových riešení sa zúčastnilo viac ako 20 najvyšších predstaviteľov štátov a vlád, vyše 60 ministrov zahraničných vecí a dve desiatky predstaviteľov medzinárodných organizácií.

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár absolvoval v rámci podujatia viacero dôležitých bilaterálnych rokovaní so zahraničnými partnermi, s ktorými diskutoval o vzájomných vzťahoch, nových možnostiach rozvoja i aktuálnej zahranično-politickej situácii. Hovoril i s ministrami Ruskej federácie a Palestínskeho štátu.

„Bez komunikácie sa nikdy nenájde diplomatické riešenie a bez diplomatického riešenia sa žiadne vojny neskončia,“ povedal J. Blanár po stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktoré sa uskutočnilo na žiadosť ruskej strany.

Minister Sergeja Lavrova informoval o postoji vlády SR, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie. 

„Informoval som ho tiež o pozícii vlády Slovenskej republiky postavenej na rešpektovaní základných princípov medzinárodného práva, ako je územná celistvosť a suverenita členských krajín, ukotvených v Charte OSN. Apeloval som na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie a ruskému ministrovi rovnako zdôraznil: „To, čo sa stalo na Ukrajine, sa nikdy nemalo stať.“

Rovnako dodal, že Slovenská republika je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou.

„Musia sa hľadať také riešenia, ktoré budú garantovať bezpečnosť a mier,“ doplnil Blanár a Lavrova zároveň informoval, že Slovensko jednoznačne odmietlo návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nepošle na ukrajinské územie žiadneho slovenského vojaka.

V závere pracovnej cesty sa šéf slovenskej diplomacie stretol v Antalyi s ministrom zahraničných vecí Palestínskeho štátu Rijádom Nadžíb al-Malkím. Juraj Blanár vyjadril hlbokú sústrasť nad tragickými dôsledkami incidentu v Pásme Gazy, pri ktorom bolo vo štvrtok usmrtených vyše 100 ľudí a ďalších viac ako 700 bolo zranených.

„Situácia na Blízkom východe je mimoriadne napätá a je potrebné dohodnúť prímerie a obnoviť mierový proces. S ministrom sme sa rozprávali aj o perspektívach dvojštátneho riešenia, ktoré Slovenská republika podporuje ako jediné udržateľné riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu,“ uzavrel Juraj Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MZV SR, Foto: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár a minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies