Ruský parlament prijal zákon, ktorý Navaľného spolupracovníkom bráni kandidovať vo voľbách

NETKY.SK • 27 Máj 2021, 09:56 • 2 min
Ruský parlament prijal zákon, ktorý Navaľného spolupracovníkom bráni kandidovať vo voľbách

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu v stredu schválila návrh zákona, ktorý ľuďom zapojeným do činnosti skupín považovaných v Rusku za extrémistické, zakazuje kandidovať vo voľbách.

slovakia

left justify in out

Po schválení spomenutého zákona ešte bude potrebné, aby ho schválila horná komora parlamentu a podpísal prezident Vladimir Putin. Podľa kritikov je to snaha o eliminovanie spolupracovníkov uväzneného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného pred parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na 19. septembra.

 

img

 

Ruská generálna prokuratúra žiada, aby bola Navaľného protikorupčná nadácia i ďalšie inštitúcie napojené naňho uznané za extrémistické organizácie. Niekoľko Navaľného blízkych spolupracovníkov predtým avizovalo zámer uchádzať sa o zvolenie vo voľbách. Šéf spomenutej protikorupčnej organizácie Leonid Volkov na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter poznamenal, že návrh zákona predstavuje paniku Kremľa.
 

Súvisiaci článok: Navaľného v sobotu dva razy odsúdili

 

img


Najznámejšieho kritika ruského prezidenta zadržali 17. januára po jeho návrate z Nemecka. Navaľný sa tam liečil päť mesiacov z následkov otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok. Začiatkom februára Navaľného odsúdili na dva roky a osem mesiacov väzenia pre porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia počas zotavovania sa v Nemecku. Podmienečný trest dostal v roku 2014 na základe obvinenia zo sprenevery.

 

Mohlo by vás zaujímať: Alexej Navaľný ukončí svoju protestnú hladovku. Necíti si ruku ani nohu

Podľa Navaľného bolo jeho obvinenie vykonštruované a európsky súd dospel k záveru, že bolo nezákonné. Právnici protikorupčného aktivistu argumentovali, že ich klient sa počas liečby v Nemecku nemohol osobne hlásiť ruským úradom, aby splnil pravidlá podmienečného trestu.

Prečítajte si tiež: Ruské úrady pozastavili činnosť nadácie Alexeja Navaľného



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies