Spýtali sme sa Miroslava Žiaka, prečo SAS využila právo veta pri zatváraní škôl!

NETKY.SK • 30 November 2021, 11:15 • 2 min
Spýtali sme sa Miroslava Žiaka, prečo SAS využila právo veta pri zatváraní škôl!

Netky sa porozprávali s poslancom Miroslavom Žiakom. Spýtali sme sa taktiež na to, ako chcú motivovať k očkovaniu, keď aktuálny lockdown búra slogan očkovacej kampane, že Vakcína je sloboda. Ako chce strana SaS podporiť očkovaciu kampaň a prečo Žiak vytrvalo bojuje napríklad s kotlebovcami a Občianskym tribunálom?

slovakia

left justify in out

Prečo strana SaS využila právo veta, keď najväčšie percento vírusu sa šíri práve zo škôl?

"Vždy keď sa začne nejaká pandémia, školy sa majú zatvárať ako posledné. Lebo sú základ, budúcnosť. V podstate je školstvo už aj teraz veľmi slabé. Povedzme si, že 12 rokov Smeru sa podpísalo na školstve, upadáme vo všetkých rebríčkoch hodnotenia. Deti boli už rok a pol zatvorené doma. Možno mali letné prázdniny, trochu uvoľnenia. Ale rok a pol s malými prestávkami boli stále doma a podpisuje sa to na ich duševnom zdraví. Rozprával som sa so štátnou tajomníčkou, pani Síthovou, ktorá má na starosti inkluzívne vzdelávanie. Mnoho detí  trpí psychickými problémami a depresiami. Deti sú sociálne tvory. Keď nemajú kontakt, na ktorý sú zvyknuté, tak sa nedokážu učiť online. Povedzme si na rovinu, že aj my, keď máme mítingy online, nerobíme to plnohodnotne, ako keď sme na tom mítingu osobne. Nechcem však znevažovať túto online inštitúciu. Osobný kontakt je určite omnoho aktívnejší, ako keď ste za tým počítačom. Ide aj o ten sociálny kontakt, ktorý deti jednoznačne potrebujú. Pokým nemajú priateľov, možno na sídliskách alebo sú zavreté doma stále za počítačom, je úplne katastrofálne nútiť ich ešte sa aj učiť za počítačom. Z detí sa nám stanú nepoužiteľní ľudia. My ich devastujeme. Toto ich poznačí na celý život. Je dôležité, aby boli školy otvorené. My ako strana sme mali pohnútky, aby sa obmedzili hlavne neočkovaní. Lebo vidíme aj počty hospitalizovaných v nemocniciach, že 85 percent sú neočkovaní."

 

img


"Školy sú otvorené pre zdravé deti. Minister školstva celé leto jazdil po Slovensku a zabezpečoval, aby učitelia aj ostatní pracovníci sa očkovali. Deti majú testy a testujú sa a chodia do školy zdravé. A hlavne pred rokom sa zatvorili školy, ale šírenie vírusu to nezastavilo a potom prišlo kvantum výčitiek, že máme najdlhšie zatvorené školy."

 

Vakcína podľa neho teraz nie je na to, aby zabránila šíreniu, ale je o tom, aby sa nenaplnili nemocnice. "Aby sa nenaplnili tak, že ľudia, ktorí potrebujú inú zdravotnú starostlivosť alebo operáciu, ju nedostanú, lebo neočkovaní zaplnia nemocnice a musia sa reprofilizovať lôžka. Odchádzajú doktori a sestričky tiež." Toto je podľa Miroslava Žiaka najväčší problém. 

 

"K tomuto smerovala opozícia, ktorá znevažovala očkovanie a dodržiavanie opatrení. Aby nastal takýto stav, čo najväčší problém. Oni to už ani neskrývali. Opozícia najskôr organizovala protest v Rimavskej sobote, kde zvážali ľudí z okolia a následne robili protesty na 17. novembra, kde sa opäť zišli ľudia z celého Slovenska.  Pošliapanie odkazu 17. novembra. Takže je to komplexný zlý stav." Situácia v nemocniciach je podľa neho veľmi vážna a každý príčetný človek to vidí a neverí hoaxom.

 

"Nastalo to, na čo sa celý čas varovalo. Dokonca aj ľudia, ktorí mali falošné covid passy, tak sa to odhalilo, keď ležali v nemocniciach, boli akože očkovaní a nakoniec sa zistilo, že si to povymýšľali. Skončili v nemocnciach. Je to komplexný problém, a preto sme boli za veto pri školstve, a to sa podarilo. Ostatné uvoľnenia pre očkovaných sa nepodarilo vybaviť. Koalícia bola dohodnutá, no asi aj po výzve pani prezidentky sa od toho upustilo. Pretože situácia bola vážna."

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Igor Matovič navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur dotknutým prevádzkam!

 

VAKCÍNA JE SLOBODA bol nadpis pri prvom lockdowne, tzn. tento slogan pri ďalšom lockdowne neplatí? Ako chcete motivovať neočkovaných ľudí zaočkovať sa, ak sú podmienky rovnaké?

 

"My ako strana ideme motivovať ľudí. Budeme tlačiť na to, aby sa uvoľnili podmienky pre očkovaných. Veď tak to bolo aj myslené, keď sa lockdown zavádzal, že po desiatich dňoch sa budú prehodnocovať čísla. Našťastie, začali klesať počty hospitalizovaných. Ja si myslím, že pre očkovaných sa to môže uvoľniť. Takto trpia reštaurácie, predajcovia. Teraz je zima, kedy sa najviac predáva, pretože idú vianočné sviatky. Zlikvidovali by sme malých živnostníkov. To sa musí jednoznačne otvoriť. Myslím, že hovorím hlavne za seba, ale aj za celú stranu, že budeme na to tlačiť. Cítim takú náladu. Očkovaným musíme dať slobodu."

 

img

 

Plánuje strana SaS podporiť efektivizáciu očkovacej kampane, prípadne participovať na očkovacej kampani?

 

"Myslíte tých 500 eur? (Smiech.) Teraz budem hovoriť jednoznačne za seba. Veci ako Očkovacia lotéria nie sú cesta. Pretože človeka, ktorý sa bojí očkovania, nepresvedčí 150 ani 500 eur. Tam je jediná cesta taká, aby videl, že ľudia bez očkovania zomierajú. Aby pochopil, že nakaziť sa je omnoho horšie, ako byť zaočkovaný. Toto jediné je cesta a to sa teraz deje."

 

"Je aj druhá varianta. Dnes som sa rozprával s pani z Prievidze, ktorá robí vo vakcinačnom centre, a povedala mi dve motivácie k očkovaniu. Prvá je, že ľudia vidia, že zomierajú ich kolegovia. Druhá je, že sa sprísňujú opatrenia pre neočkovaných, až majú toho plné zuby a idú sa zaočkovať. To je najefektívnejšia motivácia pre týchto ľudí."

 

 

Možno vás zaujme: SaS Matovičove 500-eurové poukážky pre dôchodcov vetovala!

 

Čo si myslíte o možnosti, že  antivaxer (napríklad ľudia z Lidla), a sú bez ruška, následne skončia na pľúcne ventilácii, prípadne v nemocnici a obsadia lôžko niekomu inému, nakoľko je situácia vážna, nemali by si zdravotnú starostlivosť hradiť sami?

 

"Pozrite, keď je človek opitý a havaruje, tak tiež znáša následky, za to, že bol opitý alebo pod vplyvom omamných látok. Ale aj keď niekto fajčí a spôsobí si rakovinu, síce to platíme všetci z daní, ale ten človek platí väčšie dane z tabakových výrobkov, tam je výrobná cena pár centov, no stoja 4 alebo 5 eur. Čiže to sú daňové zaťaženia, ktoré kompenzujú následnú zdravotnú starostlivosť. Rovnako je to pri alkohole. Výroba litra liehu je 1 alebo 2 eurá, no predajná cena, napríklad vodky, 7 alebo 8 eur. Dane sú obrovské. Tam sa naháňajú peniaze. Ale tu, keď máme možnosť predchádzať hospitalizácii, ktorá stojí od 3-15-20 000 eur jednou včeličkou, ktorá stojí 15-20 eur, tak ja, ako jednotlivec, som určite za to, aby ľudia znášali nejakú časť nákladov na liečbu."

 

Povedali ste nám názor vás, ako jednotlivca. Čo si o tomto myslí vaša strana?

 

"Zatiaľ sme nemali dohodu. Vo štvrtok máme mať klub k ďalším opatreniam. Aj k tomu, ako sa zachováme pri odškodňovaní a povinnom očkovaní. Vo štvrtok o 19:00 budeme mať stretnutie."

 

Čo si myslíte o tom, že  Slovensko sa aktuálne nachádza na pokraji humanitárnej krízy?

 

"Môj laický názor je, že premorenosť tu už začína byť, máme lockdown, ale mnoho ľudí nedodržiava opatrenia. No už začína fungovať miera zaočkovanosti. Už sa to posúva. Nepredpokladám, že by sa situácia zhoršila."

 

Akým spôsobom chceme zabrániť zhromažďovaniu a šíreniu hoaxov,  napríklad v prípade ohrozovania verejnej bezpečnosti v núdzovom stave na protestoch, ak nebudú ľudia dostatočne potrestaní?

 

"Ja vám neviem povedať! Jednoznačne by som to zakázal, dával by som blokové pokuty za nedodržiavanie opatrení. Teraz máme príliš drakonické pokuty za takéto prečiny. Napríklad, keď niekto uráža na sociálnej sieti policajtov, prezidentku, premiéra, tak máme na to zákonník, ale sú tam drakonické tresty. Keby sa to zmenilo, že ten policajt môže na mieste udeliť pokutu, napríklad 50 alebo 100 eur, ten človek by si nabudúce rozmyslel, či bude znova verejne urážať, vykrikovať, natáčať videá. Nie je správne posielať pomaly do plynu prezidentku či premiéra. Nikto to nechce riešiť, musí tam byť príliš veľa dokazovania. Ale keby bolo natočené video, kde niekto uráža hlavu štátu a dostal by pokutu 50 eur, dostal by ju raz alebo dva razy a potom si to rozmyslí. Možno by sa mal zmeniť systém potrestania. Samozrejme, sme v koalícii, a toto je len moj názor."

 

img

 

Často bojujete napríklad s kotlebovcami či Občianskym tribunálom. Má tento boj podľa vás význam?

 

"Áno, 4 roky sme sa ich snažili ignorovať. Od roku 2016 do roku 2020. Mali sme tu aj vládu, ktorá bola akože hrádzou proti extrémizmu a videli sme, ako to dopadlo! Kotleba aj tak zostal na tých percentách, ktoré mal a vznikli ďalšie iniciatívy na internete. Dokonca aj Smer sa zradikalizoval a začal loviť vo vodách Kotlebu, taže Kotleba sa začal radikalizovať viacej. Pokým nebudeme poukazovať na to, že sú to blázni a čo vystrájajú, tak tie klamstvá budú horšie. Satira a irónia proti takýmto ľuďom je najlepšia zbraň. Ukázať to, že cisár alebo kráľ je nahý podľa rozprávky Cisárove nové šaty, že ľudia si možno časom priznajú, že sa mýlia. Treba im to ukazovať, zosmiešňovať ich idoly, aby pochopili, že to nie je cesta."

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku bude platiť dvojtýždňový lockdown! Zaočkovaní výhody mať nebudú



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies