O čom píšu španielske noviny: Amerika je chorá (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 15 Február 2024, 11:30 • 2 min
O čom píšu španielske noviny: Amerika je chorá (komentár Iva Samsona)

El País, ako jedny z najfrekventovanejších novín v Španielsku (okrem Katalánska a možno Baskicka) publikovali po španielsky pre gramotnú hŕstku Európanov, ktorí ešte čítajú po španielsky, najnovšie správy o antisionistických, antisemitských a antiizraelských výtržnostiach na jednej z najznámejších univerzitách USA - Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Na „Columbia University“ (New York City) dostávajú vzdelanie mnohí významní štátni (federálni aj iní) úradníci, zamestnanci a pracovníci dôležitých firiem. Vychovala kvantá antikomunistov, ale aj demokratov a islamistov. Nie je to zrovna Harvard alebo Princeton, ale značka tejto univerzity znie: mnohoetnická, politicky a nábožensky tolerantná, prístupná všetkým „akceptovateľným“ názorom. Iste, s priamočiarym rasizmom, triednou nenávisťou alebo nacizmom tam veľmi nepochodíte, na túto kvalifikáciu máte kopu (tisícky) iných amerických univerzít a „colleges“. Ibaže s diplomom podradnej univerzity len ťažko nájdete prácu, to musíte byť introvertný génius.

 

Hillary Clintonová to zažila na vlastnej koži, ale je to profesionálka

Bývalá nominovaná kandidátka na prezidentský úrad (za Demokratickú stranu) Hillary Clintonová pri prednáške na Kolumbijskej univerzite dominovala, ale študentov si získala. Clintonová sa nikdy netajila tým, že bojuje proti násiliu na ženách (škoda, že nie aj násiliach na na mužoch) a politická sionistka. Zažila preto počas prednášky (nie akademickej diskusie) nechutné útoky. Zatiaľ nie fyzické, proti takým má poruke „bodyguardov“, ale verbálne. Doslovne (preložené z El País): „Hillary Diane Rodham Clinton, ste zodpovedná za utrpenie ľudu v Líbyi, Iraku, Libanone, v Palestíne“. O „ľudu“ v Jemene, Sudáne alebo v Somálsku a ich strádaní tam nepadlo ani slovo, ale to všetko príde. Možno sa dostane na pretras aj týranie ľudu v raji slovenských milionárov, v Spojených Arabských Emirátoch, až im tam dôjde ropa. Ale to ešte zopár rokov potrvá.

 

Na výkriky zo študentského publika odpovedala s úsmevným úškrnom: „Tak to moje plné meno je to jediné, v čom máte pravdu“.

Iná účastníčka prednášky na Clintonovú začala pokrikovať, že ja na vine zo spáchania z vojnových zločinov. To nezabudla na časy, keď „Hillary“ slúžila ako ministerka zahraničných vecí (po slovensky vyjadrené) v administratíve (po slovensky vo vláde) amerického prezidenta.

 

Po týchto a podobných prejavoch spravodlivosti sa zo strany priaznivcov hnutia Hamas (v USA klasifikované ako teroristická organizácia) spustil chorál skandovania „slobodná Palestína“ a nie, ako by ste sa mohli unáhlene domnievať „prepustite židovských rukojemníkov z Gazy“. Nič také kacírske nehrozilo, ste v Amerike. Predstava, že na Lomonosovovej univerzite (kde som mal tú česť vystupovať) v Moskve sa z prostredia študentov zo Strednej Ázie alebo Západného Kaukazu ozvú výkriky „Slobodu Čečensku“ alebo „Slobodu Dagestanu“, „Slobodu Jakutsku" a iné sú scestné. Ste v Rusku.
 

Ženy na čele svetovej superveľmoci

Z tých superveľmocí zostáva už iba  USA. Jedna sa k tomuto „super“ statusu naliehavo ponáhľa (Čína, tá ľudová, Taiwan už také veľké šance neprechováva), iná už stráca pôdu pod nohami. V žiadnej z nich ale vláda ´Amazoniek“ nehrozí. Najbližšie k tomu mala práve Hillary Diane Rodham Clintonová, ale tá zastupovala tú druhú z dominujúcich strán. S Nikki Haley-ovou, ako hlavnou vyzývateľkou bývalého prezidenta Donalda Trumpa to veľmi nádejne nevyzerá. Aj ona je presvedčená sionistka, ale s Trumpom sú obaja zástupcovia Republikánskej strany a tá ženám veľmi nepraje, najmä od smeru USA východ – USA stred. Na pacifickom pobreží to už môže byť o niečo inak, ale to iba v Kalifornii, aj keď práve toto je raj demokratov. Istý Ronald Reagan (on bol pôvodne tiež „Dem“  – demokrat), ale dezertoval k „Reps“ - republikáni) tvoril modernú výnimku z pravidla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: HSP / Pixabay (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies