Novým šéfom FAO bude od 1. januára 2012 José Graziano da Silva z Brazílie

NETKY.SK • 27 Jún 2011, 09:26 • 2 min
Novým šéfom FAO bude od 1. januára 2012 José Graziano da Silva z Brazílie

Novým šéfom FAO bude od 1. januára 2012 José Graziano da Silva z Brazílie

slovakia

left justify in out

img

Brazílčana Josého Graziana da Silvu zvolili dnes za nového šéfa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) so sídlom v Ríme. Stalo sa tak na 37. konferencii tejto špecializovanej agentúry OSN, ktorá sa bude v Ríme konať až do 2. júla. Informovala o tom agentúra APA.
      Juhoamerický kandidát sa stane nástupcom Jacqua Diofa zo Senegalu, ktorého zvolili do funkcie prekvapujúco v roku 1993 a následne ho potvrdili vo funkcii ešte na dva šesťročné obdobia, po úspešnom dueli s niekdajším šéfom španielskej diplomacie Miguelom Ángelom Moratinosom.
      Za Brazílčana hlasovalo v rozhodujúcom kole 92 členských krajín; jeho španielsky rival získal o štyri hlasy menej.
      Ďalší štyria kandidáti, vrátane bývalého rakúskeho eurokomisára pre výživu a poľnohospodárstvo Franza Fischlera, vypadli po prvom kole volieb.
      Rakúšanovi sa pri tom dávali relatívne veľké šance, v prvom kole však získal iba desať hlasov. Podobne ako on, skončili v prvom kole aj uchádzači o funkciu z Indonézie, Iránu a Iraku.
      Novozvolený šéf FAO bude mať podľa novej úpravy viac ako trojročný mandát, od 1. januára 2012 do 31. júla 2015. Vo funkcii môže byť potvrdený maximálne ešte raz na štyri roky.
      Jedným z prioritných cieľov FAO je boj proti hladu a zlepšenie produkcie i distribúcie poľnohospodárskych produktov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies