Nový Zéland sa poriadne zatriasol, zasiahla ho séria silných zemetrasení

NETKY.SK • 20 September 2017, 9:42 • 2 min
Nový Zéland sa poriadne zatriasol, zasiahla ho séria silných zemetrasení

WELLINGTON - Novým Zélandom v stredu otriasla séria zemetrasení. Prvé silnejšie zemetrasenie udrelo o 13:43 miestneho času (3:43 SELČ) v mori asi 585 kilometrov juhozápadne od mesta Invercargill.

slovakia

left justify in out

Portál GeoNet, ktorý poskytuje informácie o geologickom nebezpečenstve na Novom Zélande, uvádza magnitúdo 5,8 a hĺbku epicentra 10 kilometrov. Podľa Geologickej služby Spojených štátov (USGS) však malo magnitúdo 6,1 a hĺbku 10 kilometrov.

Druhé silné otrasy zeme zaznamenali o 14:42 miestneho času (4:42 SELČ) blízko hlavného mesta Wellington, asi 30 kilometrov severovýchodne od mesta Seddon. Podľa Geonetu malo magnitúdo 5,1, USGS uvádza 5. V novozélandskej metropole boli otrasy značne citeľné a verejný dopravca Metlink preň dočasne odstavil prevádzku vlakov, informuje denník New Zealand Herald.

Podľa informácií USGS silnejším otrasom predchádzalo menšie zemetrasenie s epicentrom v mori severne od Nového Zélandu s magnitúdom 4,7. Po dvoch veľkých zemetraseniach nasledovali v ďalších hodinách slabšie dotrasy, ktoré boli podľa Geonetu málo citeľné alebo neciteľné.

Podľa seizmológov zatiaľ neexistujú dôkazy, že by novozélandské zemetrasenia súviseli s utorkovým ničivým zemetrasením v Mexiku. To malo magnitúdo 7,1 a podľa najnovších správ si vyžiadalo najmenej 248 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona