Ceny potravín v Británii vzrástli za rok o rekordných takmer 16 %

NETKY.SK • 2 Máj 2023, 12:30 • 2 min
Ceny potravín v Británii vzrástli za rok o rekordných takmer 16 %

LONDÝN - Ceny potravín v britských supermarketoch zaznamenali minulý mesiac medziročný rast o rekordných takmer 16 %. Uviedlo to v utorok Konzorcium britského maloobchodu (BRC). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ceny potravín v supermarketoch sa v apríli zvýšili medziročne o 15,7 %, oznámilo BRC. To je najvyšší rast od začatia evidovania príslušných údajov v roku 2005. Celková inflácia sa však podľa BRC v apríli zmiernila na 8,8 % z marcovej hodnoty 8,9 %, pod čo sa podpísali výrazné zľavy pri nepotravinových položkách, najmä pri oblečení, obuvi a nábytku. V prípade potravín infláciu výrazne ovplyvnili ceny kávy a hotových jedál, ktorých cenu nahor posúvajú vyššie náklady na obaly.

 

Podľa štatistického úradu dosiahla inflácia svoje maximum v októbri minulého roka, keď zaznamenala 11,1 %, čo predstavovalo najvyššiu úroveň za viac než 40 rokov. Odvtedy sa síce spomaľovala, avšak pomalším tempom, než očakávala centrálna banka. V marci ešte stále zotrvávala na dvojcifernej úrovni. Potravinová inflácia podľa štatistického úradu, ktorý ju vypočítava ináč než BRC, dosiahla v marci 19,1 %. To bola najvyššia úroveň od roku 1977. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies