Českého expremiéra vyšetruje francúzska polícia!

NETKY.SK • 12 August 2022, 14:58 • 2 min
Českého expremiéra vyšetruje francúzska polícia!

PRAHA/PARÍŽ - Andreja Babiša vyšetrovali Česi pre kauzu Čapí hnízdo, teraz ho má v hľadáčiku francúzska polícia.

slovakia

left justify in out

Český Blesk dnes priniesol šokujúcu informáciu – vyšetrovanie expremiéra Babiša. Vo Francúzsku sa ním zaoberá Súd pre vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti. Andreja Babiša prešetrujú už od februára tohto roku a všetko súvisí s tzv. Panama Papers.

 

Panama Papers  je označenie pre únik 11,5 milióna tajných dokumentov z panamskej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá sa špecializovala na korporátnu klientelu. V dokumentoch sú detailné informácie o viac ako 2 14 000 offshorových firmách a ich vlastníckej štruktúre. 

 

img

 

Dokumenty s veľkosťou 2,6 terabajtu dát a vznikajúce od 70. rokov 20. storočia odovzdal anonymný zdroj v roku 2015 nemeckým novinám Süddeutsche Zeitung a americkému International Consortium of Investigative Journalists. Dáta boli rozposlané 400 novinárom zo 107 mediálnych agentúr z viac ako 80 krajín. Prvý novinový článok na túto tému vyšiel 3. apríla 2016, spolu so 149 uniknutým dokumentmi.

 

Z domova: Visolajský: Tritisíc lekárov podáva výpovede

 

img

 

Daňové podvody Andreja Babiša majú súvisieť s nadobudnutím víl na francúzskej riviére. Vyšetrovateľov zaujíma najmä spôsob, akým Babiš nadobudol nehnuteľnosti v mestečku Mougins na juhovýchode Francúzska, v departemente Alpes-Maritimes.

 

Bývalý premiér mal v roku 2009 zakúpiť domy na francúzskej riviére v hodnote asi 350 miliónov českých korún (viac ako 14 miliónov eur) cez transakcie firiem v daňových rajoch. Dokumenty z Panama Papers podľa francúzskeho denníka ukazujú, že Babiš si nehnuteľnosti kúpil cez spoločnosť sídliacu v Monaku, ktorú vlastní offshorová firma v Spojených štátoch. Andrej Babiš sa zatiaľ pre médiá nevyjadril.

 

Zo sveta: Kuleba kritizuje Scholza: „Žiadny Rus nie je nevinný!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies