Novotný: Čislák pri kauze CT čaká, aj keď by mal prešetrovať

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 16:08 • 2 min
Novotný: Čislák pri kauze CT čaká, aj keď by mal prešetrovať

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) mal po svojom nástupe do exekutívnej funkcie dôsledne prešetriť kazu nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Po takmer pol roku však možno konštatovať, že prípad je stále nedoriešený. V parlamentnej rozprave k návrhu na odvolanie Čisláka z funkcie to dnes uviedol poslanec Viliam Novotný (nezaradený).

slovakia

left justify in out

"Minister zdravotníctva čaká na výsledky vyšetrovania Národnej kriminálnej agentúry a prokuratúry. On ale nemá čakať, ale dôsledne prešetriť predražený nákup," povedal Novotný s tým, že Čislák namiesto konania uhráva prípad CT do stratena.

 

"Kauzu označil za pseudokauzu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) ako argument, že CT nebolo predražené, použilo správu od spoločnosti Medical Group, ktorá CT predávala. Ten, kto predal, dal správu, že nepredal predražene, a to je argument MZ," upozornil Novotný.

 

Aby sa podobné nákupy neopakovali, nemocnice, ale aj MZ, by mali podľa Novotného na svojej internetovej stránke zverejňovať, že k nákupu dochádza. "Vestník verejného obstarávania široká verejnosť nesleduje. Pomohlo by aj porovnávanie cien rovnakých prístrojov s Českom či Maďarskom, kde nakupujú lacnejšie. Bude tiež potrebné zmeniť zákon o verejnom obstarávaní tak, že sa sprísni dohľad štátu nad takýmito veľkými nákupmi," dodal.

 

Vladimír Baláž (Smer-SD) Novotného upozornil, že predražené nákupy sú problémom dlhé roky. "Ale neviem, čo to má spoločné s ministrom Čislákom. Môžme sa o tom rozprávať, až keď prejde určitý čas. Spomínať to teraz je zlé," myslí si.

 

Exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) Novotného upozornil, že CT kúpené nemocnicou Havlíčkov Brod a nemocnicou Piešťany, neboli rovnaké. "Tamojšie CT síce stálo 530.000 eur bez DPH, ale vzápätí bola podpísaná servisná zmluva na 12 miliónov korún. V Čechách neboli zhodnotené stavebné úpravy. Tam to bolo platené v hotovosti, v Piešťanoch na 48-mesačný lízing," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies