Okrem klimatických zmien môžu za umieranie včiel aj pesticídy

NETKY.SK • 3 Jún 2019, 18:07 • 2 min
Okrem klimatických zmien môžu za umieranie včiel aj pesticídy

Každý rok dve percentá hmyzu mizne po celom svete. Za 100 rokov tak môžu úplne vyhynúť. Výskumníci varujú - a poukazujú na dôležitú vec.

slovakia

left justify in out

Rozmanitosť hmyzu mizne po celom svete. Ale v súčasnom spore medzi poľnohospodármi a ochrancami prírody je ústredným záujmom otázka: Zapríčiňujú pesticídy umieranie opeľovačov na celom svete? Intenzívne poľnohospodárstvo, ku ktorému patria pesticídy, monokultúry, či príliš malé prírodné lúky, zapríčiňuje vymieranie opeľovačov.

 

Nedávna štúdia, ktorá sa objavila aj online v časopise Biological Conservation (2019 Sánchez-Bayo / Wyckhuys,), podporuje práve túto skutočnosť: Podľa výskumníkov, 40 percent druhov hmyzu vykazujú pokles.

 

Za najväčšieho vinníka, ktorý môže za vymieranie včiel považujú stratu prirodzeného prostredia v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva a rastúcej urbanizácie, chemické škodliviny, ako sú pesticídy a syntetické hnojivá či zmeny klímy.

 

img

 

V prípade, že by sa nič nezmenilo, zza 100 rokov by tak vymrelo mnoho druhov živočíchov, tvrdí vedecký vžskumník Francisco Sánchez-Bayo z University of Sydney. Túto štúdiu vytvoril s Kris Wyckhuys z čínskej akadémie poľnohospodárskych vied CAAS so sídlom v Pekingu.

 

Výskumníci hodnotili 73 štúdií o hmyze a došli k výsledku. Vymrieť by tak mohli: motýle, chrobáky a Hymenoptera (najviac ohrozené), včely, vo vode žijúci hmyz (štyri skupiny vážok, pošvatky, potočníky, podenky).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies