Austrálska skala priťahuje unikátnym tvarom

NETKY.SK • 8 Marec 2019, 20:39 • 2 min
Austrálska skala priťahuje unikátnym tvarom

Austrália je domovom mnohých unikátov. Okrem endemických zvieracích druhov sú to aj rôzne prírodné úkazy, či už Veľký koralový útes, posvätný monolit Uluru alebo skamenená "vlna", ležiaca ďaleko od oceánu.

slovakia

left justify in out

Našli by ste ju v Západnej Austrálii asi 300 kilometrov od Perthu. Pre pozoruhodnú skalnú formáciu sa vžil názov Wave rock, pretože svojím tvarom skutočne pripomína lámajúcu sa vlnu v oceáne, ktorá dosahuje výšku až 15,2 metra.

 

img

Wave Rock. Zdroj: Pixabay

 

Pozoruhodná formácie sa podľa oficiálneho turistického sprievodcu Západná Austrália tvorila vyše 2,7 milióna rokov a dnes je jednou z najnavštevovanejších prírodných pamiatok v krajine.

 

 

Skala dlhá 110 metrov je, obdobne ako napríklad červený monolit Uluru, významným miestom pre aboridžincov, pôvodných obyvateľov Austrálie.

 

img

Uluru. Zdroj: Pixabay 

 

Turisti, ktorých sem ročne zamieri okolo 100 000, by preto mali rešpektovať duchovný význam miesta. A napríklad na jar budú ešte odmenení pohľadom na záplavu kvitnúcich rastlín, ktorých je tu obzvlášť po výdatných zimných dažďoch požehnane.

 

Wave rock sa nachádza cez 300 kilometrov od Perthu, hlavného mesta štátu Západná Austrália. Cesta autom zaberie okolo troch až štyroch hodín, východiskovým bodom ku skale je mestečko Hyden.

 

V ňom sa nachádzajú aj rezervácie, kde sa môžete stretnúť s koalami a klokanmi. Okrem toho sa neďaleko nachádza jaskyňa Mulka so zhruba 450 skalnými maľbami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies