REPORTÁŽ Hlas-SD vyzval vládu, aby podala demisiu a prezidentka vymenovala úradnícku vládu

NETKY.SK • 17 Február 2021, 11:32 • 2 min
REPORTÁŽ Hlas-SD vyzval vládu, aby podala demisiu a prezidentka vymenovala úradnícku vládu

BRATISLAVA - Strana Hlas-SD vyzvala vládu, aby podala demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej a tá vymenovala úradnícku vládu.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 17. februára 13:25

Hlavu štátu Zuzanu Čaputovú strana okolo expremiéra Petra Pellegriniho vyzýva, aby následne vymenovala vládu odborníkov, ktorí povedú Slovensko až do predčasných parlamentných volieb.

 

Ľudia vláde neveria

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Tvrdí, že vláda zlyhala ako kolektív, ktorý má viesť túto krajinu a dávať ľuďom istotu, že sú v dobrých rukách a má vyvodiť politickú zodpovednosť. Prieskumy podľa neho hovoria o tom, že ľudia vláde nedôverujú a želajú si predčasné voľby.

 

 

„Demisia tejto nedôveryhodnej vlády je prvým a základným krokom k obnoveniu dôvery ľudí v štát a jeho autoritu. Po tejto demisii musia prísť predčasné parlamentné voľby, aby ľudia mohli slobodne odovzdať mandát tomu, kto je pre nich zárukou kompetentnosti, profesionality a elementárnej dôvery,“ povedal expremiér.

 

Deklaroval, že úradnícka vláda by v Národnej rade dostala podporu poslancov z jeho strany. Ako dodal, Slovensko sa stalo krajinou, kde zomiera najviac ľudí na ochorenie COVID-19 v prepočte na milión obyvateľov.

 

Zopakuje sa scenár z Bergama?

"Všetky tie strašidelné obrázky, ktoré sme sledovali na jar minulého roka z Bergama sa žiaľ skoro stávajú skutočnosťou," okomentoval Pellegrini súčasnú situáciu na Slovensku. 

 

Zdôraznil, že ľudia sú z opatrení, ktoré prijíma vláda zmätení, keďže ani samotní ministri poriadne nevedia, aké opatrenie v danom okrese platí. Dodal, že tento chaos spôsobuje to, že mnohí ľudia sa v jeho dôsledku dopúšťajú nevedomého porušovania pravidiel.  

 

„Treba jasne a otvorene povedať, že vláda SR zlyhala a musí z funkcií bezodkladne odísť,“ skonštatoval Pellegrini. 

 

Úradnícka vláda

Mená konkrétnych odborníkov, ktorých by si vedel predstaviť v úradníckej vláde, nepovedal. Mal by ju však tvoriť „neutrálny odborný tím“, ktorý nebude vyvolávať vášne žiadnej strany a dokázal by zjednotiť rozdelenú spoločnosť.

 

Myslí si, že schopní ľudia na riadenie rezortu financií či hospodárstva sa nájdu aj v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť či v bankovej rade Národnej banky Slovenska, vedenia rezortu zdravotníctva by sa zas mohol ujať niekto z pandemickej komisie.

 

Čo sa týka premiérskeho postu, to by prenechal na rozhodnutí samotnej prezidentky. Mal by to byť schopný manažér na riadenie krízy, ktorý by počúval aj názory odborníkov. Avizoval, že v najbližšej dobe požiada o stretnutie aj prezidentku.

 

Mohlo by vás zaujímať: Opozičný Smer-SD začne rozposielať obálky s petičnými hárkami



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies