Učil sa od Obamu či Putina. Robert Fico sa rečnícky vracia do formy

NETKY.SK • 13 November 2020, 15:34 • 2 min
Učil sa od Obamu či Putina. Robert Fico sa rečnícky vracia do formy

Niekdajší agent, ktorý zastupoval Slovensko pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva bol ako opozičný líder silným rečníkom.

slovakia

left justify in out

Kým v minulosti bol tento politik a právnik známy odborník na trestné právo a opozičný líder s veľmi dobrými rečníckymi schopnosťami, aj vplyvom dlhého obdobia v politike postupne bolo na ňom badať náznaky vyhorenia.

 

 

A hoci tým dával pomyselnú vodu na mlyn jeho kritikom, ktorí mu pripomínali výrok, že v roku 2014 dávno v politike nebude, nevzdal sa a opäť sa vrhol do politického súboja.

 

Skutočne v ostatné dni cítiť, že expremiér Robert Fico sa dostáva do niekdajšej formy. Rečnícky sa dostáva na úroveň, v ktorej bol počas svojich najlepších politických rokov. V Národnej rade SR sa už opäť prihlasuje do dôležitých rečníckych vystúpení. Na ostatnom rokovaní parlamentu zdôraznil aj to, že heslo padni komu padni má platiť skutočne na všetkých. Začal s poukázaním na možnosť, že pri vystúpení by mohol používať aj expresívne výrazy, ale prisľúbil, že tak konať nebude a aj to dodržal.

 

V parlamente sa najprv rodák z Topoľčian posťažoval na novinárov, ktorí si z balkóna vraj fotia súkromné veci politikov na pracovných stoloch. S čím neskôr súhlasil podpredseda NR SR Gábor Grendel, tiež bývalý novinár, a poukázal na fakt, že smernica novinárom zakazuje vyhotovovať fotografie obsahujúce súkromné záležitosti politikov, napríklad ich SMS-konverzácie.

 

 

Neskôr po ďalšom tvrdom prejave v pláne sa zúčastnil aj televíznej diskusie, kde ukázal svoj aktuálny návrat do rečníckej formy. Nemálo prejavov má aj na sociálnych sieťach. Je cítiť vplyv nového podpredsedu strany Smer-SD Erika Kaliňáka, ktorý už po zvolení donútil predsedu urobiť si spoločnú selffie. Predtým sa expremiér do podobných moderných prejavov neštylizoval.

 

V samotnej relácii Na hrane sa Robert Fico musel vysporiadať aj s aktuálnou situáciou, keď si Národná kriminálna agentúra prichádza po rôznych niekdajších politických kolegoch. „Vidím tam obrovský politický vplyv, vidím tam veci, ktoré nie sú úplne v poriadku,“ povedal s tým, že zdôraznil nevyhnutnosť všetkých nezabúdať na prezumpciu neviny, ktorá je a musí byť dôležitou súčasťou právneho štátu. Nazdáva sa, že uznesenia o začatí trestného stíhania sú robené veľmi nekvalitne.

 

Dokonca svojimi tvrdými a jasnými odpoveďami ukazoval, že sa ani sám nebojí, hoci mnohí politici tvrdia opak, že opozičné strany sa v súčasnosti veľmi boja. Aj na samotný štvrtkový Ficov prejav v parlamente dvaja z poslancov reagovali aj citoslovcami klop-klop. Robert Fico sa však nenechal vyprovokovať. Dokonca sa po výzve, aby si nasadil počas odpovede rúško, vzdal možnosti reagovať na faktické poznámky.

 

 

Robert Fico bol premiérom v rokoch 2006 až 2010 a od roku 1212 do roku 2018. Ako tretí najvyšší ústavný činiteľ doviedol Slovensko do Schengenu, ale aj dotiahol SR do eurozóny, teda uspešne dokončil výmenu Slovenskej koruny na jednotnú európksku menu, kde sa Slovensko dostalo už v roku 2009. Premiérom bol aj počas úspešného predsedníctva Slovenska v Európskej únii.

 

Počas pôsobenia na premiérskej pozícii dbal o sociálne istoty obyvateľstva. Úspešne realizoval zmenu Zákonníka práce na viacej sociálny. Zaviedol tiež vlaky zadarmo pre dôchodcov a študentov. Pre deti zaviedol program obedov zadarmo. Neraz výrazne zvýšil minimálnu mzdu. Úspešne zvládol aj pozíciu Slovenska počas hospodárskej krízy. Dôležitým opatrením, ktoré zrealizoval, bolo aj tzv. šrotovné, ktorý čiastočne rozhýbal automobilový priemysel, od ktorého je Slovensko závislé. Na Slovensko dotiahol napríklad automobilku pri Nitre.

 

Snažil sa o vyrovnanú zahraničnú politiku. Okrem stretnutí s predstaviteľmi západných krajín, ako Angelou Merkelovou, či dokonca návštevy amerického prezidenta Baracka Obamu, absolvoval aj stretnutia s ruskými lídrami Vladimírom Putinom, Dmitrijom Medvedevom či návštevu u niekdajšieho lýbijského vodcu Muammara Kaddáfího.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies