Nové zistenia ohľadom potopenej lode v Budapešti

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 11:37 • 2 min
Nové zistenia ohľadom potopenej lode v Budapešti

BUDAPEŠŤ - Kapitán výletnej lode Viking Sigyn, ktorá sa 29. mája zrazila s vyhliadkovou loďou Hableány, podľa najnovších informácii porušil až tri plavebné pravidlá. Dôkazom by mohli byť výpovede svedkov.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský kapitán Jurij C., ktorý v čase tragédie loď riadil, zrejme z hľadiska dodržiavania pravidiel pri plavbe porušil pravidlá stretávania, križovania i predbiehania lodí. Denník Magyar Nemzet navyše uviedol, že "Viking Sigyn plaviaci sa proti prúdu prichádzal pod piliere Margitinho mosta zozadu, pričom vyhliadková loď Hableány išla pomalšie a jej plavebná dráha oprávnene križovala dráhu výletnej lode." V tejto situácii mal Viking Sigyn spomaliť.

 

 

Výletná loď, ktorá smerovala z maďarského hlavného mesta do Bratislavy, sa podľa ďalších výpovedí v danej situácii mala vyhnúť križovaniu dráh a mala dať najavo zvukovým znamením zámer predbiehať, čo sa však nestalo. Kapitán mal vidieť menšiu loď na radare, ale aj voľným okom.

 

img

 

Magyar Nemzet zverejnil aj výpovede amerických turistov z paluby Viking Sigynu, ktorí priebeh zrážky videli a upozornili na ňu aj kapitána. Ten si nevšimol vyhliadkovú loď, dokonca ani moment zrážky s ňou.

 

Maďarský generálny prokurátor Péter Polt podal 28. júna na najvyšší súd opravný prostriedok vo veci prepustenia ukrajinského kapitána výletnej lode Viking Sigyn Jurija C. z vyšetrovacej väzby na kauciu. Kapitán je podozrivý z prečinu usmrtenia viac ako dvoch desiatok ľudí. Prokurátor predtým neuspel s odvolaním a súd po zložení kaucie 15 miliónov forintov (46 248 eur) Ukrajinca 12. júna prepustil na slobodu.

 

img

 

Bilancia potopenia lode Hableány medzi piliermi Margitinho mosta po zrážke s výletnou loďou večer 29. mája je 27 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky. Z Dunaja sa po havárii podarilo zachrániť sedem Kórejčanov, po jednom nezvestnom ešte stále pátrajú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona