Bojuje čínska vláda dostatočne proti šíreniu koronavírusu?

NETKY.SK • 4 Február 2020, 10:00 • 2 min
Bojuje čínska vláda dostatočne proti šíreniu koronavírusu?

PEKING - Najvyšší predstavitelia Číny priznali v súvislosti s bojom proti nákazlivému koronavírusu určité "nedostatky a chyby". Zásahy proti nelegálnym trhom so zvieratami považuje čínska vláda za kľúčovú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Stály výbor politbyra ústredného výboru Komunistickej strany Číny, ktorému predsedá prezident republiky Si Ťin-pching, na svojom zasadnutí vyzval na zlepšenie čínskeho systému núdzového riadenia. Výbor takisto nariadil "tvrdé" zásahy proti nelegálnym trhom so zvieratami, kde sa vírus zrejme po prvý raz objavil.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Wild Geography (@wildgeography),

 

"V odpovedi na nedostatky a chyby, ktoré sa vyskytli pri reagovaní na túto epidémiu, musíme zlepšiť náš systém núdzového riadenia a posilniť našu schopnosť riešiť naliehavé a nebezpečné úlohy," uvádza sa v správe výboru čínskeho politbyra.

 

Mesto Wu-chan zostáva prioritou

Ohnisku nákazy, mesto Wu-chan, zostane podľa čínskych predstaviteľov "najvyššou prioritou" a bude tam vyslaný ďalší medicínsky personál. V prevencii šírenia epidémie musia miestne vedúce orgány prevziať plnú zodpovednosť. Tí, ktorí tak neurobia, budú potrestaní, varoval výbor.

 

Vláda si za počiatočné riešenie situácie v boji s vírusom vyslúžila veľkú kritiku. Vládni predstavitelia boli obvinení z toho, že sa na začiatku vypuknutia nákazy snažili jej závažnosť zľahčovať a zamlčiavať niektoré informácieLekár, ktorý začiatkom januára v meste Wu-chan varoval svojich kolegov, bol obvinený zo šírenia "nepravdivých komentárov" a polícia mu nariadila, aby ukončil svoje "nelegálne aktivity". Vláda na situáciu zareagovala až neskôr v januári, keď posilnila viaceré núdzové opatrenia a uzavrela provinciu Chu-pej.

 

img

Čínsky prezident Si Ťin-pching

 

Počet úmrtí stúpol

Provincie, v ktorých žije viac ako 300 miliónov obyvateľov, majú povinnosť zaviesť na verejnosti povinné používanie ochranných masiek. Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nakazenia novým druhom koronavírusu v Číne stúpol v utorok na 425 po tom, ako úrady v provincii Chu-pej nahlásili 64 nových smrteľných prípadov. V celej Číne je už najmenej 19.550 nakazených osôb.

 

Čínsky trh so zvieratami

Potenciálna globálna epidémia poukázala na realitu čínskeho trhu so zvieratami. Medzi príklady toho, čo sa predáva a konzumuje v nehygienickom prostredí na trhoch či v reštauráciách v Číne, patria živé myši, hady, psy, ježkovia a pávi, mačky, živé žaby, opičie mozgy. Prostredie na trhoch či v reštauráciách je dokonalé na šírenie patogénov a rôznych druhov chorôb, ako je to aj v prípade nového koronavírusu. Polícia momentálne vyšetruje viaceré takéto trhy. 

 

img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies