Ministerstvo zdravotníctva o poskytovaní benefitov pre pacientov. V koho je to kompetencii?

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 14:15 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva o poskytovaní benefitov pre pacientov. V koho je to kompetencii?

Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) nereguluje poskytovanie benefitov pre pacientov, a preto ich ani nezavádza, ani neruší. Benefity pre svojich poistencov poskytujú zdravotné poisťovne. Takzvaný zubný benefit nezrušil rezort zdravotníctva, ale zdravotné poisťovne

slovakia

left justify in out

Podnet na prehodnotenie efektivity, účelu a nákladovosti využívania zubných benefitov zdravotných poisťovní prišiel z rezortu financií.

Ten argumentoval i tým, že benefity sú hradené zo zdrojov verejného zdravotného poistenia určených na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Na základe stanoviska a dát zdravotných poisťovní združených v Asociácii zdravotných poisťovní či Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bolo deklarované, že poskytovanie zubných benefitov neprináša požadovaný efekt v oblasti zvyšovania prevencie. Počet preventívnych prehliadok u zubárov posledné roky nerastie napriek tomu, že zdravotné poisťovne na tento benefit v roku 2023 minuli viac ako 45 miliónov eur.

Rezort zdravotníctva kontinuálne aktívne komunikuje so zdravotnými poisťovňami o novom nastavení rušených benefitov. Cielené by mali byť i na prevenciu najzávažnejších onkologických a kardiovaskulárnych ochorení. MZ SR predpokladá, že vylepšenú schému benefitov pre svojich poistencov by zdravotné poisťovne mohli predstaviť už v priebehu nasledujúcich mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR, Foto: Ilustračná (Freepik)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies